Coronavirus: 5 gouden regels om de kans op besmetting te beperken als je naar de supermarkt gaat

Janine image
door Janine

20 Maart 2020

Coronavirus: 5 gouden regels om de kans op besmetting te beperken als je naar de supermarkt gaat
Advertisement

Voor veel mensen over de hele wereld die worden geconfronteerd met het ongemak veroorzaakt door de verspreiding van de Coronavirus-pandemie, heeft het dagelijks leven drastische veranderingen ondergaan. We hebben het niet alleen over de noodzaak om thuis sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden, maar ook over de handelingen en bewegingen die van de ene op de andere dag niet werden aanbevolen of onmogelijk werden.

Iets waar we niet zonder kunnen, is natuurlijk het boodschappen doen. In landen over de hele wereld die drastische beperkende maatregelen hebben genomen om de noodsituatie aan te pakken, zijn supermarkten open gebleven, in de meeste gevallen met voorzorgsmaatregelen om besmetting te voorkomen. Ieder van ons kan, in de gangpaden van supermarkten, een paar eenvoudige, nuttige handelingen in de praktijk brengen om de risico's zoveel mogelijk te beperken. Tips die we hier in 5 basispunten wilden samenvatten.

Advertisement
Werneuchen/Wikimedia

Werneuchen/Wikimedia

1. Laten we proberen alleen boodschappen te doen wanneer dat nodig is

Zoveel mogelijk thuis blijven betekent jezelf en iedereen helpen om uit een situatie te komen die niemand leuk vindt. Dit betekent dat het, tijdens de noodsituatie van Covid-19, gepast is om te begrijpen wat het werkelijk betekent om zo min mogelijk naar buiten te gaan. Als je meerdere keren naar de supermarkt gaat, misschien uit angst dat de voorraad opraakt, heb je het mis. De reden? Je loopt geen risico om zonder voedsel te komen te zitten, maar tegelijkertijd is er een veel groter risico dat je door anderen besmet wordt.

2. Laten we handschoenen aantrekken

Het Covid-19-virus “nestelt” zich ook op voorwerpen: dit is onderhand bekend. Om deze reden is het raadzaam om tijdens het winkelen latex handschoenen te dragen (die hygiënisch zijn en het gemakkelijk maken om je handen te bewegen) en deze aan te houden vanaf het moment dat je binnenkomt tot wanneer je de winkel verlaat, er uiteraard voor zorgend dat je ze na gebruik weggooit en het gezicht en de oppervlakken in huis niet aanraakt.

3. We moeten afstanden respecteren

Hoewel het in veel omstandigheden voor de hand lijkt te liggen en steeds wordt herhaald, is het altijd goed om te onthouden dat hoe dichter we bij de mensen om ons heen staan, hoe groter het risico bestaat dat we het virus overdragen of krijgen. Daarom proberen we te streven naar het bewaren van de juiste afstanden, ook in een situatie waar veel mensen zijn zoals in de supermarkt.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

4. Raak bankbiljetten niet aan

Het is niet nieuw dat geld een van de vuilste en meest risicovolle dingen is wat betreft de enorme hoeveelheid bacteriën die zich erop kunnen bevinden. Ze gaan immers van persoon tot persoon en worden in elke situatie gebruikt. Als we bij de supermarkt zijn en we moeten betalen, trek dan de handschoenen niet uit en gebruik zo min mogelijk bankbiljetten. Het is beter om, met gepaste en soortgelijke voorzorgsmaatregelen, met kaarten te betalen. Het is in geen geval goed om bankbiljetten of munten dicht bij je gezicht te brengen.

5. Indien en wanneer mogelijk, zouden we online moeten winkelen

Misschien is het niet een service die overal aanwezig is, maar online winkelen is een uitstekend systeem om jezelf te beschermen, anderen te beschermen en om ervoor te zorgen dat je alles in huis krijgt wat je nodig hebt. Aan supermarkten die deze service aanbieden is er geen gebrek, uiteraard met een toeslag voor de bezorgkosten. Daarom moeten we er, waar mogelijk, gebruik van maken.

Advertisement