Covid-19 en griep vertonen vergelijkbare symptomen, maar het verschil tussen de twee virussen is aanzienlijk

Janine image
door Janine

23 Maart 2020

Covid-19 en griep vertonen vergelijkbare symptomen, maar het verschil tussen de twee virussen is aanzienlijk
Advertisement

Zoals we verschillende keren hebben gelezen en gehoord van experts, is het Coronavirus absoluut geen eenvoudige griep en mag het niet lichtvaardig worden genomen, zoals iemand, vooral onder de jongeren, in het verleden heeft gedaan. Experts waarschuwden voor de substantiële verschillen tussen Covid-19 en een banale griep en namen alle twijfels weg over de ernst van de situatie en hoe ermee om te gaan. Hoewel de symptomen bijna identiek kunnen zijn, worden Covid-19 en griep veroorzaakt door 2 verschillende virussen. In het licht van de nieuwe besmettingen en, helaas, sterfgevallen, nemen bijna alle landen van de wereld maatregelen om correcte informatie te verspreiden en om andere risico's van besmetting zoveel mogelijk te voorkomen.

via Hopkins Medicine

Advertisement
Pickpik

Pickpik

Volgens Dr. Gérald Kierzek is het niet mogelijk om de twee ziekten uitsluitend te onderscheiden van de symptomen, die in beide gevallen erg op elkaar lijken: koorts, hoesten, en vermoeidheid, evenals spierpijn. Beide kunnen potentieel leiden tot longontsteking en zijn overdraagbaar door bijvoorbeeld niezen of hoesten. Dr. Kierzek wees er echter ook op dat de griepsymptomen aan het begin van de ziekte "sterker" lijken te zijn - het Coronavirus begint langzaam, terwijl bij griep er meer acute pijn en een hogere koorts is.

Advertisement
Flickr / Arlington County

Flickr / Arlington County

De symptomen van het Coronavirus verschijnen tussen 2 en 14 dagen na het begin van de besmetting, waardoor het geïnfecteerde individu mogelijk het acute respiratory distress syndrome ontwikkelt. In tegenstelling tot griep is er nog steeds geen effectief vaccin dat Covid-19 kan verslaan, zelfs als de eerste experimenten aan de gang zijn.

Als je denkt dat je een van de beschreven symptomen hebt, beantwoord dan twee basisvragen voordat je in paniek raakt: 1. Ben je onlangs in contact geweest met iemand die positief is getest? 2. Heb je een "rode zone" bezocht waar talrijke gevallen zijn vastgesteld? Als de antwoorden op deze vragen beide negatief zijn, dan is het waarschijnlijk slechts een banale griep. Blijf de symptomen in ieder geval controleren en neem altijd de juiste en noodzakelijke voorzorgsmaatregelen: was altijd je handen en beperk het risico op besmetting door te niezen of hoesten in de elleboog in plaats van in de hand.

Advertisement