Het plotseling verliezen van je reuk- en smaakgevoel kan een eerste symptoom zijn van het Coronavirus: de veronderstelling van de onderzoekers

Janine image
door Janine

26 Maart 2020

Het plotseling verliezen van je reuk- en smaakgevoel kan een eerste symptoom zijn van het Coronavirus: de veronderstelling van de onderzoekers
Advertisement

In de dagen dat de Coronavirus-pandemie zich exponentieel over de hele wereld verspreidt, zijn er veel vragen die experts en wetenschappers proberen te beantwoorden, om een duidelijk beeld te geven van hoe je het beste kunt optreden tegen deze onzichtbare vijand. Het tijdig identificeren van de Covid-19 is essentieel, daarom moeten we aandacht besteden aan de signalen die ons lichaam ons stuurt.

Ongeveer 3 maanden na de uitbraak is het mogelijk om een beeld te schetsen van de terugkerende symptomen en kenmerken. Onder deze, volgens wat sommige experts hebben gezegd, zou er ook het plotselinge verlies van geur en smaak zijn, een aandoening die bij veel patiënten kan voorkomen, zelfs zonder de meest voorkomende symptomen zoals koorts en hoesten.

via EntUk.org

Advertisement
Pxhere

Pxhere

In een gezamenlijke verklaring zeiden Clare Hopkins, president van de British Rhinological Society en Nirmal Kumar, president van de British Otolaryngology Association, dat een plotseling verlies van geur of smaak verband zou kunnen houden met het coronavirus, zelfs zonder de "klassieke" symptomen.

Deze bewering komt nadat in China, Zuid-Korea, Iran en Italië, de statistieken hebben gesuggereerd dat veel positieve patiënten van Covid-19 - ongeveer een derde - meldden dat ze plotseling geen geuren en smaken konden onderscheiden. Met name Iran "heeft een plotselinge toename gezien van gevallen van geïsoleerde anosmie - verlies van geur, red. - en veel collega's uit andere door het virus getroffen landen hebben hetzelfde geverifieerd".

Advertisement
Pixabay

Pixabay

 

"Patiënten met deze symptomen - voegden de experts toe - zouden gezonde en "verborgen" dragers kunnen zijn die een dergelijke snelle verspreiding van het coronavirus kunnen bevorderen». In het bijzonder, volgens Kumar, zouden deze aandoeningen vaak betrekking hebben op jongere mensen, bij wie hoest en hoge koorts zich misschien niet eens manifesteren, en plaats maken voor deze andere symptomen.

Hoewel het verband tussen anosmie en Covid-19 onderwerp blijft van studies en definitieve bevestigingen vereist, spreekt het tot dusver geregistreerde klinische bewijs over belangrijke waarschijnlijkheden. Om deze reden hebben de wetenschappers iedereen eraan herinnerd dat het, in het geval van een plotseling verlies van geur of smaak, goed is om contact op te nemen met de arts of de verantwoordelijke hulpdiensten en de situatie bekend te maken, zodat je eventueel tot zelfisolatie overgaat.

Pixabay

Pixabay

Advertisement