De identiteit van de tweede patiënt ter wereld genezen van het hiv-virus is onthuld: de genezing is nu officieel

Janine image
door Janine

18 Maart 2020

De identiteit van de tweede patiënt ter wereld genezen van het hiv-virus is onthuld: de genezing is nu officieel
Advertisement

De tweede persoon ter wereld die genezen was van hiv, de beroemde "Londense patiënt", wilde in het openbaar zijn identiteit onthullen en een baken van hoop worden voor al die mensen die door het virus zijn getroffen. Zijn naam is Adam Castillejo, hij is 40 jaar oud en woont in Londen. De man had ontdekt dat hij een lymfoom had tijdens een antiretrovirale therapie, een vorm van kanker waarvoor beenmergtransplantatie nodig is. Adam kreeg daarom beenmergstamcellen van een donor met een zeldzame genetische mutatie die resistent is tegen HIV-infectie. 30 maanden na die operatie is het resultaat nu officieel: Adam is officieel genezen van hiv.

via Live Science

Advertisement

Adam Castillejo yabaye umuntu wa kabiri ukize virusi itera SIDA nyuma yo guterwa utunyangingo dushya ubwo yavurwaga...

Pubblicato da IGIHE su Mercoledì 11 marzo 2020

Adam ontdekte dat hij op 23-jarige leeftijd hiv-positief was waardoor hij een vreselijke en moeilijke ervaring had om te overwinnen. Gelukkig heeft hij dankzij medicamenteuze behandeling een relatief rustig leven kunnen leiden, maar vandaag kan hij eindelijk tegen de hele wereld schreeuwen dat hij volledig genezen is van het virus. In 2012 ontdekte hij dat hij Hodgkin-lymfoom had ontwikkeld en in 2016 onderging hij, om de vreselijke ziekte te bestrijden, een "wonderbaarlijke" beenmergtransplantatie. Zijn donor had namelijk een zeldzame genetische mutatie, waardoor de stamcellen van het beenmerg ongelooflijk resistent waren tegen het hiv-virus.

Advertisement

Adam Castillejo, AIDS'i yenen ikinci kişi olarak umut elçisi olmak istiyor https://bit.ly/2TVkv2H

Pubblicato da Posta.com.tr su Martedì 10 marzo 2020

Dit is het tweede geval in de wereld waarbij een patiënt volledig genezen is van het virus (de eerste was "de Berlijnse patiënt") en hoewel het nieuws meer dan positief is, zijn ze nog steeds niet goed genoeg om artsen ertoe aan te zetten een definitieve genezing te vinden. Zeker, op dit moment kunnen de meeste hiv-patiënten een relatief rustig leven leiden dankzij de beschikbaarheid van behandelingen en medicijnen. Voor een definitieve genezing zullen we wat langer moeten wachten.

Advertisement