Het Coronavirus brengt een beetje vrede in de wereld: in veel oorlogsgebieden werd een staakt-het-vuren afgekondigd - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Het Coronavirus brengt een beetje vrede…
De ozonlaag die de aarde beschermt is “aan het genezen Als er maar één de sociale afstand respecteert, kan het de besmetting van 59.000 mensen voorkomen: dat zegt een deskundige

Het Coronavirus brengt een beetje vrede in de wereld: in veel oorlogsgebieden werd een staakt-het-vuren afgekondigd

Door Janine
948
Advertisement

Op het moment dat het nieuws dat elkaar opvolgt zeker niet bemoedigend en positief is, lijkt het erop dat deze dramatische situatie, temidden van zoveel pijn, ook enkele positieve aspecten onthult voor de Coronavirus-pandemie die overal ter wereld zijn stempel drukt.

En we hebben het niet alleen over goed nieuws met betrekking tot de natuur, vervuiling of de grotere vrijheid van veel dieren, maar ook betreft sociale en internationale doelen, die tot voor kort gewoon ondenkbaar waren.

Op maandag 23 maart had de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, de landen van de wereld opgeroepen om een ​​onmiddellijk en toch nuttig staakt-het-vuren in te voeren met betrekking tot de conflicten die over de hele wereld aanwezig zijn. “De furiositeit van het virus toont ons de waanzin van oorlog”, zei hij in een oprechte boodschap, zodat alle troepen zich concentreerden op de maatregelen die moesten worden genomen om Covid-19 te bestrijden.

Een paar dagen later, geheel onverwacht, vermenigvuldigden vredesakkoorden zich in veel landen waar bloedige oorlogen plaatsvinden. Strijdkrachten op verschillende delen van de aarde hebben daarom in alle opzichten gereageerd op wat de VN heeft gevraagd, op een gunstige manier. Natuurlijk: dit is een tijdelijk staakt-het-vuren, maar dit betekent niet dat we voor een minder historische gebeurtenis staan.

Syrië, Jemen, Kameroen, de Filipijnen en daarbuiten: er zijn veel gewapende groepen en legers die samen zijn gekomen om geweld en gruweldaden te stoppen, in de eerste plaats om burgers te beschermen, vooral in situaties waarin, als ze worden getroffen door het Coronavirus, de balans catastrofaal zou zijn. Onder de oorlogskampen die zich nog niet hebben aangesloten bij de oproep van Guterres is Gaza, waar hopelijk de lopende onderhandelingen vruchten zullen afwerpen voor de vrede.

Onnodig te zeggen dat dit nieuws een enorme historische betekenis heeft. In een tijd dat er veel gewapende botsingen in de wereld zijn die vaak niet eens het nieuws halen, ondanks de verschrikkelijke tegenslagen die elke dag plaatsvinden, is zo'n pauze meer dan noodzakelijk.

Een virus waar we ons zorgen om maken en waartegen meer dan ooit de krachten moeten worden gebundeld, is erin geslaagd wat vrijwel niemand eerder heeft kunnen doen: oorlogen stoppen, praktisch op mondiaal niveau. De hoop is dat dit alles echt een voorbeeld is voor de mensheid om te beseffen dat een fundamentele waarde zoals vrede de basis is om een vredig bestaan voor iedereen te garanderen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt