De prijs van fake news: 300 mensen stierven door het drinken van een likeur op basis van methanol om van het Coronavirus te "genezen"

Janine image
door Janine

30 Maart 2020

De prijs van fake news: 300 mensen stierven door het drinken van een likeur op basis van methanol om van het Coronavirus te "genezen"
Advertisement

Sociale netwerken kunnen een tweesnijdend mes zijn als het gaat om informatie. Als er goed gebruik van wordt gemaakt, kunnen ze rechtvaardige en deelbare berichten overbrengen, maar omdat we te maken hebben met het gezonde verstand van de individuele mensen wanneer een bericht of afbeelding wordt gepubliceerd, wordt het erg moeilijk om vast te stellen of het de waarheid is of eenvoudig fake news. In Iran betaalden veel mensen een hoge prijs voor fake news: ongeveer 300 mensen stierven na inname van een likeur op basis van methanol - een alcoholachtige stof, extreem giftig - in de overtuiging dat ze zouden “genezen" van het Coronavirus. Nog eens 1.000 mensen raakten bedwelmd nadat ze dezelfde schadelijke "remedie" hadden geprobeerd.

via Time of Israel

Advertisement
Pxfuel

Pxfuel

Op sociale media circuleerde het nieuws dat likeuren op basis van methanol in staat waren om interne organen te desinfecteren en mensen tegen Covid-19 te beschermen. Het was duidelijk fake news, omdat methanol een zeer giftige stof is: 10 ml methanol kan een persoon blind maken, naast het feit dat de inname ervan onomkeerbare schade toebrengt aan organen en hersenen. In Iran is het zelfs niet toegestaan om alcohol te kopen, maar juist vanwege dit verbod zijn er verschillende mensen die het illegaal proberen te kopen of proberen het zelf te maken.

Advertisement
Wikimedia

Wikimedia

Iran is niet immuun voor het Coronavirus en net als in andere landen in de wereld beginnen besmettingen en sterfgevallen gevaarlijk toe te nemen. Het is niet verwonderlijk dat er onder de bevolking pieken zijn van collectieve hysterie. We weten eigenlijk heel weinig over hoe de regering met de situatie omgaat, aangezien het regime de verspreiding van nieuws zowel intern als extern blokkeert: er bestaat ook de angst dat het regime de waarheid over de omvang van de epidemie in het land niet naar buiten brengt, die veel lagere aantallen melden dan de werkelijke, tenminste tijdens de eerste paar dagen van infectie.

Advertisement