De kaasroof: een bende steelt 1600 kg van het product van een kaasmakerij

Janine image
door Janine

16 April 2022

De kaasroof: een bende steelt 1600 kg van het product van een kaasmakerij
Advertisement

Een ongebruikelijke overval, gericht op de Nederlandse kaasmakerij Torenpolderkaas: een georganiseerde bende stal 1600 kg kaas, waardoor het bedrijf een verlies van ongeveer 21.000 euro opliep. Bijna alle kaas werd meegenomen, met ernstige schade aan de kaasmakerij. Het lijkt misschien een ongewone buit, maar kaasroof is niet zo ongewoon. Veel Nederlandse kaasproducenten maakten zich al zorgen, maar na deze diefstal nog meer.

via Dutch News

Not the actual photo - Flickr

Not the actual photo - Flickr

Maar hoe kunnen ze zoveel kilo's van het product vervoeren? De georganiseerde bendes plunderen de zuivelfabrieken en slagen er met behulp van een groot transportmiddel - bijvoorbeeld met een vrachtwagen - in om zelfs duizenden kilo's kaas mee te nemen. Dat is precies wat er gebeurde bij het zuivelbedrijf Torenpolderkaas. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Zuivelbereiders, Theo Dekker, weet dat dit niet ongebruikelijk is: “We zijn best bang. Ze deinzen er niet voor terug om met bruut geweld een zuivelfabriek binnen te gaan. In een mum van tijd laden ze de vrachtwagen vol en vertrekken”, vertelde hij.

Advertisement
Not the actual photo - Unsplash

Not the actual photo - Unsplash

Maar waarom mikken deze georganiseerde bendes juist op kaas? Dankzij de waarde van het product kan het een zeer aantrekkelijk doelwit vormen voor dieven, die het vervolgens transporteren en verhandelen in andere landen, vooral in Oost-Europa, waar ze tegen een lagere prijs worden verkocht. Volgens Dekker had de bende de overval al een paar dagen eerder georganiseerd en zich op de zuivelfabriek gericht, waarbij ze de winkel zo hadden verkend dat ze zonder fouten te maken hun slag zouden slaan. Kaasdiefstallen waren er de afgelopen jaren niet geweest, maar nu voelen Nederlandse kaasproducenten - in paniek - de urgentie om veiligheids- en preventiemaatregelen te nemen. Een goede manier zou zijn om de producten te volgen en codes rechtstreeks in de korst in te voeren, om het dieven onmogelijk te maken ze te verwijderen zonder het product te beschadigen.

Een paar jaar geleden werd een soortgelijke overval gepleegd, maar dan door amateurs: de politie wist namelijk een aantal partijen kaas op te sporen die online waren verkocht. Deze keer lijkt de klap echter groter en moeten kaasmakers zich opmaken om soortgelijke diefstallen te voorkomen of - in het slechtste geval - de schade te minimaliseren.

Advertisement