Een voorbijganger biedt thee aan aan een dakloze, maar hij geeft de voorkeur aan koffie: de weigering wakkert de controverse op sociale media aan

Janine image
door Janine

12 Mei 2021

Een voorbijganger biedt thee aan aan een dakloze, maar hij geeft de voorkeur aan koffie: de weigering wakkert de controverse op sociale media aan
Advertisement

Te vaak nemen we iets als vanzelfsprekend aan zonder ons in de zaak te verdiepen. Een vriendelijke daad kan een gênante situatie worden: doen we belangeloze goede daden om andere mensen te helpen of om ons beter te laten voelen? Dit is de vraag die gebruikers op Twitter hebben besproken. Een vrouw, die op Twitter MilkyLazarus heet, bood een dakloze man een kop thee aan, maar die weigerde omdat hij liever koffie had. Dit zorgde voor controverse: was de dakloze ondankbaar en moest hij daarom het gebaar accepteren, of deed hij er goed aan zijn voorkeuren kenbaar te maken?

via MilkiLazarus/Twitter

Advertisement

MilkyLazarus/Twitter

Sommige mensen vinden dat de vrouw onbeleefd was, omdat ze de wensen van de dakloze niet belangrijk vond, andere mensen geloven dat de dakloze onbeleefd was omdat hij de aangeboden drank weigerde. Ze noemden hem "kieskeurig, ook al was hij niet in de positie om dat te zijn". De vrouw begreep niet dat de dakloze man het recht had om te weigeren wat ze hem aanbood, ze voelde zich vernederd en maakte een fout omdat ze de man gewoon had moeten vragen wat hij het liefst dronk. Wat begon als een tweet om zich af te reageren, is in korte tijd een echt debat geworden: 13.000 retweets en 135.000 likes.

Advertisement
Not the actual photo - Jorg Karg/Unsplash

Not the actual photo - Jorg Karg/Unsplash

Wie zegt dat daklozen niet het recht hebben om te kiezen? Ze hebben geen huis, ze hebben geen baan, maar ze hebben nog steeds de vrijheid van keuze, en hen die vrijheid ontnemen, betekent hun waardigheid ontnemen. In feite zijn de meeste gebruikers van mening dat niemand liefdadigheid mag worden opgelegd en dat er altijd rekening moet worden gehouden met de behoeften, voorkeuren en noodzaken van degenen die je voor je hebt. Het belangrijkste doel van het helpen van iemand is niet je daad te gebruiken als middel om jezelf beter te voelen.

Enis Yavuz/Unplash

Enis Yavuz/Unplash

Iemand schreef: "Het is triest dat zo velen van jullie het punt niet begrijpen. Het is duidelijk dat je niet gewend bent om iemand te helpen, behalve om je ego te strelen. Het zijn mensen en niet alleen liefdadigheid." Een andere gebruiker zei dat de beste manier om iemand te helpen, is door hem geld te geven, zodat hij het kan gebruiken zoals hij wil. Wat is jouw mening?

Advertisement