In Turijn is het water van de rivier de Po weer helder: een ander effect van de stop vanwege het Coronavirus

Janine

15 April 2020

In Turijn is het water van de rivier de Po weer helder: een ander effect van de stop vanwege het Coronavirus
Advertisement

Sinds de noodsituatie rond het Coronavirus en mensen in veel landen over de hele wereld zich thuis hebben opgesloten, lieten de effecten van deze nieuwe realiteit niet op zich wachten om zich overal te manifesteren. Vaak zijn we getuige geweest van een echte "wedergeboorte" van de natuur die, bij gebrek aan vervuilende en schadelijke menselijke activiteiten, haar ruimtes heeft herontdekt en zich op de meest levendige en reële manier aan iedereen heeft laten zien.

Na de zeer heldere grachten van Venetië, die schoner dan ooit zijn vanwege de schaarse aanwezigheid van boten en de vele wilde dieren die in stedelijke ruimtes zijn gezien, is in Italië zelfs de grootste rivier van het schiereiland vereeuwigd in een volstrekt ongebruikelijke gedaante. We hebben het over de Po, de lange waterweg in het noorden van het land die in de stad Turijn jarenlang niet zo schoon was geweest.

via ANSA

Advertisement
ANSA

ANSA

Meer dan een maand na het begin van de lockdown, is in de stad in Piemonte niet alleen het niveau van vervuiling drastisch gedaald - zoals in veel andere stedelijke centra in de wereld - maar heeft de rivier kristalhelder water, zoals de inwoners het misschien, althans in tijden, nog nooit zo gezien hadden.

Advertisement
ANSA

ANSA

Het water heeft een andere kleur en is ongetwijfeld helderder dan normaal. De stadsrivieren zijn vaak niet al te schoon, maar nu veel bedrijven en activiteiten zijn gestopt vanwege de gezondheidsnoodsituatie, zijn ook hier de scenario's anders.

ANSA

ANSA

De stop van de mens werpt zijn “vruchten” af, ook uit milieuoogpunt, en de natuur kan er alleen maar dankbaar voor zijn. Dit zijn beelden en gebeurtenissen die je ongetwijfeld doen nadenken over hoeveel de mens het welzijn van de planeet die hem huisvest beïnvloedt.

ANSA

ANSA

Advertisement