De goudvink, de charmante vogel uit de Himalaya die lijkt te zijn gekleurd met een roze stift - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De goudvink, de charmante vogel uit…
Tijdens de lockdown creëerden sommige mensen ongelooflijk gedetailleerde gehaakte bankjes voor hun katten Coronavirus: moeder en dochter maken

De goudvink, de charmante vogel uit de Himalaya die lijkt te zijn gekleurd met een roze stift

Door Janine
460
Advertisement

Roze is een warme pastelkleur die altijd overal bij past. Zeker in de warmste tijden van het jaar, waarin deze geliefde kleur in verschillende kleding en accessoires tot uiting komt, bijna alsof het de wedergeboorte van een seizoen begroet, de mooiste: de lente. In de natuur zijn de zogenaamde "goudvinken" of carpodaco vogels die een roze "verenkleed" hebben, vogels met kleurrijke roze tinten die deel uitmaken van de familie waartoe ook de distelvinken behoren.

via: EBird

In de familie vinkachtigen zijn er ongeveer 25-30 minder bekende soorten, waarvan het verenkleed is gebaseerd op de warme tinten roze en rood; precies, we hebben het over goudvinken. De wetenschappelijke naam van het dierlijke geslacht, Carpodacus, is afgeleid van de Griekse woorden καρπος (karpos, "fruit") en δακος (dakos, "bijter”), met de betekenis van "degene die de vrucht bijt", als verwijzing naar het dieet van deze vogels.

Het verenkleed varieert per soort, hoewel het enkele gemeenschappelijke kenmerken heeft; bijvoorbeeld de aanwezigheid van rood of roze, meestal op het hoofd en de borst, maar de omvang van deze kleur is verschillend, afhankelijk van de soort, met sommige soorten die bijna helemaal roze of hoogstens roodachtig zijn.

De carpodacus of "goudvink" is een dag- en graan etende vogel, en heeft de neiging zich te voeden met kruidachtige planten, zaden en, tijdens het winterseizoen, ook met insecten. Goudvinken hebben de neiging om zich in grote zwermen te verplaatsen.

Advertisement

Dieren met buitengewone kleuren, zijn goudvinken vogels die geografisch zijn gevestigd in het Euraziatische gebied; ze komen zeer vaak voor op de Himalaya-bergketens, waar ze vandaan komen, maar zijn ook te vinden in gebieden van Centraal-Europa, Siberië, het Midden-Oosten en het Verre Oosten.

Zijn deze schattige en kleurrijke vogels niet prachtig?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt