De Aziatische hoornaar vindt zijn weg naar Europa: een enkel exemplaar kan tot 50 bijen per dag doden

Janine image
door Janine

20 April 2020

De Aziatische hoornaar vindt zijn weg naar Europa: een enkel exemplaar kan tot 50 bijen per dag doden
Advertisement

In een eerdere versie van ons artikel hebben we onjuist gesproken over de vespa mandarinia, terwijl de inhoud verwijst naar de vespa velutina, de Aziatische hoornaar. Onze excuses aan de lezers.

De vespa velutina, beter bekend als de Aziatische hoornaar, werd voor het eerst per ongeluk naar het Europese grondgebied gebracht, toen een container met Chinees keramiek met deze gevaarlijke insecten in 2004 het Franse grondgebied binnenkwam; later verspreidden deze hoornaars zich naar Noord-Europa: in 2018 werden bijvoorbeeld 55 nesten vernietigd op de Kanaaleilanden. Vanaf 2019 zijn er echter veel nesten van dit insect geïdentificeerd in het Verenigd Koninkrijk.

via Express

Advertisement

Volgens een wetenschappelijk rapport, gesteund door Defra voor de gezondheid van planten en bijen, zou de Aziatische horzel voor april 2020 de Britse bijenteelt voor miljoenen ponden kunnen schaden; het is een feit dat het verwijderen van deze gevaarlijke insecten het land meer dan £7 miljoen zou kunnen kosten.

Ja, omdat bekend is dat de vespa velutina ongeveer 50 bijen per dag kan vangen en vervolgens hun lichaam naar het nest transporteert; zwermen horzels kunnen een hele bijenkorf aanvallen en alle arbeiders doden, van de eerste tot de laatste, om de larven te pakken te krijgen: allemaal gewoonten die de reeds aangetaste bijenpopulatie nadelig zouden beïnvloeden. Om deze reden proberen de verdelgers van dit insect de nesten van deze horzels één voor één op het Engelse grondgebied te traceren en te verwijderen.

Advertisement

Nicola Spence, adjunct-directeur van Defra voor de gezondheid van planten en bijen, zei: "We wachten al enkele jaren op de komst van de Aziatische horzel en we hebben een geconsolideerd protocol om ze uit te roeien en eventuele verspreiding tegen te gaan. Het is belangrijk om te onthouden dat ze geen risico vormen voor de menselijke gezondheid, hoewel we de schade erkennen die ze kunnen veroorzaken aan kolonies honingbijen. Daarom ondernemen we snelle en harde acties om nesten te identificeren en te vernietigen."

Om een ​​insectennest te verwijderen, moeten verdelgers beschermende pakken dragen en uitschuifbare stokken gebruiken om pesticiden erin te injecteren. Stel je voor dat in 2019 65 nesten werden vernietigd op de Kanaaleilanden, terwijl de eerste waarneming op Brits grondgebied van een nest vespa velutina dateert van 2 september 2019 in het gebied Tamworth.

Een natuurramp die de komende maanden grote gevolgen kan hebben voor de Europese bijenteelt.

Advertisement