De Filipijnse dwergijsvogel is een kleurrijke en zeer zeldzame vogel die met uitsterven wordt bedreigd

Janine image
door Janine

20 Mei 2020

De Filipijnse dwergijsvogel is een kleurrijke en zeer zeldzame vogel die met uitsterven wordt bedreigd
Advertisement

De gewone ijsvogel is een vogel van de familie Alcedinidae en is de meest voorkomende in zijn familie, en de enige die in Europa voorkomt. De dwergijsvogel daarentegen is een miniatuurversie van deze veel voorkomende soort en is veel zeldzamer. Het is een heel kleine vogel, maar met een vrij lange snavel - ideaal om op zijn prooi te jagen. De veren zijn erg kleurrijk en tussen mannelijke en vrouwelijke exemplaren zijn er niet veel verschillen. Hij is erg moeilijk waar te nemen, ook omdat hij in zijn leefgebied de neiging heeft te ontsnappen en zich te verschuilen tussen de dichte bossen en mangroven.

via Reporterre

Advertisement
Facebook / MiguelDavid De Leon

Facebook / MiguelDavid De Leon

De Dwergijsvogel uit de Zuidelijke Filippijnen werd voor het eerst ongeveer 130 jaar geleden gezien en beschreven, tijdens de expeditie van 1890 van de Amerikaanse ornitholoog Professor Steere naar de Filippijnen. Sindsdien is het altijd vrij moeilijk geweest om dit prachtige exemplaar waar te nemen, omdat het laag vliegt en zich verstopt tussen de vegetatie, en daardoor niet gemakkelijk te individueren is.

Advertisement

Oriental Dwarf Kingfisher-ODKF

Pubblicato da Hira Punjabi photography su Mercoledì 5 agosto 2015

Ondanks zijn kleine formaat is de Dwergijsvogel een territoriaal dier: de grappige vogel is altijd klaar om zijn territorium te verdedigen indien nodig. Het vrouwtje legt 3-4 eieren bij elke paring, terwijl hun nesten zo zijn gebouwd dat ze altijd een bron van voedsel en water in de buurt hebben; ze bouwen bij voorkeur tunnels van 40 cm langs de oevers van de rivieren.

Oriental Dwarf Kingfisher. Photographer: Sameer Kundan.

Pubblicato da Wondershots su Domenica 2 luglio 2017

De ijsvogel van de zuidelijke Filippijnen wordt helaas bedreigd door verlies van leefgebied en wordt daarom met uitsterven bedreigd.

Good morning! Oriental Dwarf Kingfisher (ODKF), this is one such bird that I can admire all day... Location - Near Chiplun, Konkan region

Pubblicato da Praveen Siddannavar Photography su Martedì 17 maggio 2016

Oriental Dwarf Kingfisher 🐦

Pubblicato da Rainbow Dreams su Mercoledì 26 giugno 2019
Advertisement
Facebook / Charles Littleleaf Native American Flutes

Facebook / Charles Littleleaf Native American Flutes

Zijn kleuren zijn werkelijk schitterend!

Advertisement