Enkele prachtige foto's van de tijgervink, de bijzondere vogel met de vuurrode veren

Janine image
door Janine

29 Mei 2020

Enkele prachtige foto's van de tijgervink, de bijzondere vogel met de vuurrode veren
Advertisement

In de natuur zijn er duizenden verschillende soorten en, in ieder geval op het gebied van de ornithologie, hebben liefhebbers van bird watching veel keuze bij het zien en luisteren naar gezang en geluiden van allerlei soorten vogels. Neem bijvoorbeeld de Bengalino Moscato: een exemplaar dat absoluut de moeite waard is om te fotograferen en te observeren! De intens rode kleur, althans bij de mannelijke exemplaren tijdens het broedseizoen, springt meteen in het oog en leverde hem de bijnaam tijgervink op.

via Wikipedia

Advertisement
Shantanu Kuveskar

Shantanu Kuveskar

De Bengalino Moscato, wiens wetenschappelijke naam Amandava amandava is, is een zangvogel die tot de familie van de prachtvinken behoort. Het leefgebied van dit schattige vogeltje wordt voornamelijk vertegenwoordigd door vlakke gebieden, verrijkt met beboste gebieden of struiken, evenals een of meer bronnen van zoet water. Het is een soort die overal op het Indiase subcontinent en Zuidoost-Azië kan worden waargenomen, tot aan de hellingen van de Himalaya. In Europa is hij in mindere mate aanwezig in Spanje, Italië en Portugal.

Advertisement
lonelyshrimp

lonelyshrimp

Zoals je op de foto's kunt zien, is het een kleine vogel die 9-10 cm lang wordt. Er zijn geen grote verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes, behalve tijdens het broedseizoen waarin het mannetje een veel helderder kleur krijgt: een intens rood bedekt het hoofd, de rug, de borst en de heupen. De snavel verandert ook van kleur, afhankelijk van het seizoen, en varieert naargelang de uren licht die hij ontvangt: hij is rood van mei tot november, daarna begint hij donkerder te worden totdat hij in april helemaal zwart wordt.

Kishore Bhargava

Kishore Bhargava

Ajit Pendse

Ajit Pendse

Zijn dieet is voornamelijk gebaseerd op graszaden zoals pluimgierst, aangevuld met kleine insecten. De voortplantingsperiode van de tijgervink is over het algemeen erg gedefinieerd en varieert per gebied; in het algemeen valt het echter samen met het einde van het regenseizoen. Met de komst van deze periode veranderen de mannelijke exemplaren het verenkleed. Net als andere mannelijke soorten in de dierenwereld, dient de intense en heldere kleur om vrouwtjes aan te trekken tijdens het broedseizoen; naast de kleur brengt het mannetje een stengel van gras of een veer als geschenk aan het vrouwtje, waarna een paringsdans begint.

Dr. Raju Kasambe

Dr. Raju Kasambe

Advertisement
Harvinder Chandigarh

Harvinder Chandigarh

Naast het rode verenkleed zijn ze gemakkelijk te herkennen dankzij de witte stippen die over hun hele lichaam zijn verspreid.

Zowel de mannetjes als de vrouwtjes werken samen aan de bouw van het nest, waar beiden elkaar afwisselen bij het broeden van de eieren - ongeveer 4-7 - voor een periode van 11-13 dagen.

Aaron Maizlish

Aaron Maizlish

Advertisement
Lip Kee

Lip Kee

Een werkelijk prachtige en fascinerende vogel voor alle natuurliefhebbers en voor degenen die goede natuurfotografen willen worden.

Advertisement