De Japanse staartmees is een vogel met witte veren die zo sierlijk is dat hij eruitziet als een bolletje wol - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De Japanse staartmees is een vogel met…
Congo, 12 rangers en 4 burgers gedood in een verschrikkelijke hinderlaag: al jaren verdedigen ze gorilla's tegen stropers Deze vogels

De Japanse staartmees is een vogel met witte veren die zo sierlijk is dat hij eruitziet als een bolletje wol

Door Janine
2.283
Advertisement

De staartmees is een lief vogeltje met een mollig en rond uiterlijk, aanwezig in het grootste deel van Europa en gematigd Eurazië. Er zijn talloze ondersoorten die zich aanpassen aan de gebieden en die variëren afhankelijk van de habitat: terwijl de meeste staartmezen een bruinachtig verenkleed hebben met andere tinten, is de variëteit die aanwezig is op het eiland Hokkaido, in Japan, overwegend wit en ziet eruit als een bolletje wol. In Japan wordt deze soort Shima enaga genoemd. De wetenschappelijke naam is in plaats daarvan Aegithalos caudatus, afgeleid van het Latijn en verwijst naar zijn lange staart, waarvan de grootte kan variëren van 6 tot 10 cm.

Over het algemeen is het een heel schattig vogeltje dat zich leent voor bird watching als we op het platteland zijn en omgeven door groen.

via: Wikipedia
foto: Instagram

In totaal heeft hij een afmeting van 13-16 cm en een gewicht dat varieert van 6 tot 10 gram. Het is een erg vrolijke en levendige vogel, die zijn favoriete natuurlijke habitat vindt in bosrijke en struikachtige gebieden. De vogels geven in feite de voorkeur aan het mediterrane struikgewas in de zomer, terwijl ze in de koudere maanden naar de loofbossen trekken, waar ze kunnen rusten op wilgen, eiken en essen. Over het algemeen mijden ze zelfs de gebieden waar de menselijke aanwezigheid duidelijker is niet, zoals boomgaarden, plantages of voorsteden of perifere gebieden.

foto: Instagram
Advertisement
foto: Instagram

Er is niet veel verschil tussen de mannelijke en vrouwelijke exemplaren - bij deze vogelsoort is geslachtsdimorfisme in feite verwaarloosbaar. Het broedseizoen loopt van eind maart tot juni en hoewel het vrouwtje het grootste deel van het werk doet, draagt ​​het mannetje ook bij aan alle verschillende stadia van het proces. Dit zijn monogame vogels, die samenwerken om een ​​veilig nest te creëren; meestal proberen ze hun nest te camoufleren met spinnenwebben en korstmossen in de takken van struiken of bramen.

foto: Instagram

Hun voeding is voornamelijk gebaseerd op insecten: vooral kleine motten, eieren en rupsen. In de winter kunnen ze zich echter ook voeden met bessen, zaden en verschillende granen.

foto: Instagram

Ze worden meestal gezien in groepen van 20 exemplaren en, vooral in de winter, proberen ze naast andere exemplaren te blijven om zich te verwarmen.

Advertisement
foto: Instagram
foto: Instagram
Advertisement
foto: Instagram
foto: Instagram

Deze bolletjes wol, die zo donzig en zacht lijken, zijn voornamelijk te vinden in Japan, terwijl in de meest westelijke gebieden hun kleur iets anders is, maar ze toch heel schattig maakt.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt