“Katten elimineren” om vogels te beschermen: het voorstel van de president van de Franse jagersfederatie

Janine image
door Janine

16 Mei 2020

“Katten elimineren” om vogels te beschermen: het voorstel van de president van de Franse jagersfederatie
Advertisement

Katten elimineren die zich op meer dan 300 meter van huizen bevinden om "de biodiversiteit aan te moedigen" en ervoor zorgend dat jagers vogels in de natuur vinden. Dit is, kort samengevat, het voorstel van Willy Schraen, president van de Franse Nationale Jagersfederatie.

De man, in een live-bericht op Facebook gewijd aan het maandelijkse jachtmagazine "Chassons", sprak zijn merkwaardige mening uit en veroorzaakte nogal wat verdeeldheid. Katten moeten volgens Schraen fysiek worden geëlimineerd, omdat ze de biodiversiteit en het pluimvee aanzienlijk verminderen, waardoor jagers hun activiteiten niet "regelmatig" kunnen uitvoeren.

via La voix du nord

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Het voorstel van Schraen is schokkend, dat enorm veel ophef veroorzaakte. Volgens de Franse politicus en jager zouden de belangrijkste daders van de vernietiging van de biodiversiteit de katten zijn, en daarom zou de beste oplossing zijn om ze te doden met speciale vallen op afstand van de woningen.

Hoewel katten een reëel gevaar vormen voor het overleven van veel vogels, is het op zijn minst gewaagd om de totale verantwoordelijkheid voor het verdwijnen van deze dieren op hen te leggen. Om nog maar te zwijgen over het feit dat een dergelijke oplossing een enorm bloedbad zou veroorzaken, waardoor ook huiskatten een groot risico zouden lopen als ze zich zouden verwijderen van hun huizen.

Het ondersteunen van de eliminatie van één categorie dieren om het doden van anderen uit te voeren, doet ons zelfs nog meer twijfelen aan de verklaringen van Schraen. Door dit alles, het belang van het behoud van alle diersoorten die in de natuur voorkomen erkennend, is niemand uitgesloten.

Advertisement
Chassons.com/Facebook

Chassons.com/Facebook

Het probleem van de vermindering van vogels en kleine zoogdieren door katten is reëel, maar het zal zeker niet worden opgelost met een bloederige en massale "uitroeiing" van katten. Er zijn veel oplossingen die worden onderzocht, bijvoorbeeld om het aantal zwerfkatten effectief en aanzienlijk te verminderen, wat op zichzelf het leven van veel vogels zou redden.

Bovendien is er, ook met betrekking tot huiskatten, vaak voorgesteld om meer aandacht te besteden aan hun uitstapjes tijdens de voortplantingsperiode van vogels. De kwestie blijft lastig en open; de hoop is echter dat we geen overdreven geweld meemaken tegen onschuldige dieren.

Advertisement