Een stam in het Amazonegebied wint de rechtszaak tegen illegale houtkappers: ze krijgen een vergoeding van 3 miljoen dollar - Curioctopus.nl
x
Een stam in het Amazonegebied wint de…
De hond kijkt altijd door het gat in het hek: zijn baasje schildert twee Een Italiaanse kunstenares heeft een kleurrijk en gedetailleerd aquarium gehaakt dat bijna echt lijkt

Een stam in het Amazonegebied wint de rechtszaak tegen illegale houtkappers: ze krijgen een vergoeding van 3 miljoen dollar

19 Mei 2020 • Door Janine
1.789
Advertisement

Het is een juridische strijd die meer dan twee decennia heeft geduurd, een strijd die de inheemse gemeenschap van Ashaninka eindelijk heeft weten te winnen tegen de illegale ontbossing van het Amazoneregenwoud.

Ontbossing, in de kostbare "groene long" van de planeet, is een enorm probleem dat tot zeer gevaarlijke onevenwichtigheden in het milieu en het klimaat heeft geleid - en dat blijft veroorzaken. Het fenomeen kwam in de belangstelling in 2019, toen het percentage ontbost regenwoud - veel hoger dan in 2018 - heeft bijgedragen aan de snelle en ongecontroleerde ontwikkeling van branden aan hectares bos veroorzaakten. Daarom krijgt de overwinning van de inheemse stam tegen degenen die jarenlang illegale houtkappraktijken hebben gepleegd, een nog belangrijkere betekenis.

via: Mongabay

Er zijn verschillende bedrijven die hout produceren dat sinds de jaren tachtig in strijd met de regels het regenwoud heeft ontbost. Met name de familie Cameli, eigenaar van veel van deze bedrijven, stond in het middelpunt van juridische geschillen met het federale ministerie, dat een openbare juridische actie begon. De stukken grond die tussen 1981 en 1987 door de bedrijven van Cameli werden ontbost, waren enorm, zozeer zelfs dat ze de ministeriële autoriteiten ertoe dwongen om samen met de inheemsen een rechtszaak aan te spannen.

Na een lange periode van vertraging kwam de uitspraak van de zaak in april 2020, toen de machtige Braziliaanse familie werd veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van ongeveer $2,4 miljoen aan de inheemse gemeenschap van Ashaninka, evenals een miljoen dollar als compensatie voor het Fonds voor de verdediging van mensenrechten.

Hout voor meubels, papier, oliepalmteelt, veeteelt: het zijn allemaal zaken die centraal staan ​​in het belang van de bedrijven die streven naar ontbossing, zelfs waar en wanneer ze dat niet mogen. En vuur is vaak het middel dat wordt gebruikt om land snel te "bevrijden" van "ongemakkelijke" vegetatie en de grond vruchtbaarder te maken met as.

Advertisement

Ten koste van dit alles, naast de immense hoeveelheden planten en dieren, waardevol voor het evenwicht van het milieu en de biodiversiteit, zijn er ook mensen die, net als de Ashanika, al heel lang op die plaatsen wonen, die het respecteren en behouden. De overwinning van deze inheemse stam vertegenwoordigt daarom een ​​noodzakelijke golf van gerechtigheid, in een situatie die niet langer kon worden onderschat.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt