De brandweer adviseert om geen flessen desinfecterende gel in de auto in de zon achter te laten

Janine image
door Janine

23 Mei 2020

De brandweer adviseert om geen flessen desinfecterende gel in de auto in de zon achter te laten
Advertisement

De gezondheidsnoodsituatie in verband met het Coronavirus heeft in het dagelijks leven van ieder van ons een aantal voorwerpen geïntroduceerd waar we voorheen weinig gebruik van maakten: allereerst mondkapjes en de desinfecterende handgels.

Deze laatste hebben de aandacht gekregen op het internet sinds de sociale pagina van een brandweer in Wisconsin (Verenigde Staten) waarschuwde voor het bewaren van flessen gel in auto's, vooral als de buitentemperatuur hoog is.

via kansascity.com

Advertisement

Let’s start today with a little education! We’ve chatted in the past about clear water bottles being kept in your...

Pubblicato da Western Lakes Fire District su Giovedì 21 maggio 2020

D Coetzee/Flickr

Desinfecterende gels zijn middelen op basis van alcohol die de functie hebben de handen te reinigen wanneer ze niet onder stromend water kunnen worden gewassen.

Volgens de brandweerlieden in Wisconsin wordt het risico van desinfecterende flesjes gel niet zozeer veroorzaakt door brandbare ingrediënten, maar eerder door het “glas effect" dat de fles zou creëren bij zonlicht.

De post vermeldt ook het gevaar dat gepaard gaat met plastic flessen die in de auto worden achtergelaten, die op dezelfde manier de zonnestralen op een oppervlak kunnen concentreren en een brandgevaarlijke situatie kunnen creëren als het voldoende warm is.

De post van de brandweerlieden heeft, naast duizenden shares, ook veel controverses veroorzaakt vanwege de foto die in de post is gebruikt, waar je het volledig uitgebrande deurpaneel van een auto kunt zien. We weten niet of dit incident specifiek verband houdt met de flesjes gel, omdat er in de post niet over wordt gesproken.

Advertisement
Curioctopus

Curioctopus

Maar waar we zeker van zijn is dat het gebruik van desinfecterende gels nog steeds aan te bevelen is om de verspreiding van Covid-19 te beperken en in het algemeen om een adequaat niveau van persoonlijke hygiëne te handhaven wanneer er geen mogelijkheid is om de handen met water te wassen. De risico's verbonden aan individueel gebruik van de gels blijven erg laag.

Het niet achterlaten van flessen gel in de auto is echter een voorzorgsmaatregel die we moeten opvolgen, ook om andere redenen: Greg Boyce, universitair hoogleraar scheikunde, zegt dat als je ze achterlaat op plaatsen waar de temperatuur gemakkelijk kan stijgen, dit kan leiden tot overmatige verdamping van de alcoholische componenten, die essentieel zijn voor de desinfecterende functie. De gel zou hierdoor zijn doeltreffendheid kunnen verliezen.

Ten slotte kan het gebruik van door de zon verwarmde gels huidirritatie veroorzaken, daarom kun je ze het beste in een tas of op plaatsen beschut tegen direct zonlicht bewaren.

Advertisement