Archeologen ontdekken een complete Romeinse stad dankzij een nieuwe technologie zonder opgravingen - Curioctopus.nl
x
Archeologen ontdekken een complete Romeinse…
10 gerechten die zo zorgvuldig gepresenteerd worden dat het bijna jammer is om ze op te eten 15 dieren die zo absurd zijn dat ze uit een sciencefictionfilm lijken te komen

Archeologen ontdekken een complete Romeinse stad dankzij een nieuwe technologie zonder opgravingen

20 Juni 2020 • Door Janine
3.125
Advertisement

Het is voor het eerst dat archeologen een hele Romeinse stad onder de grond hebben getraceerd en er een kaart van hebben gemaakt, zonder enige opgraving. Het is een prachtige revolutie op het gebied van archeologie, die het mogelijk maakt gebruik te maken van de GPR-technologie (Ground Penetrating Radar), dwz een "grondpenetratie" -radar, die radargolven de grond in stuurt en daardoor de "rebound" ontvangt aan alle diep verborgen structuren. De belangrijke ontdekking zou in de buurt van Rome, in Italië, in de stad Falerii Novi, zijn gedaan door onderzoekers van de Universiteit van Cambridge en de Universiteit van Gent.


Het gebied dat met de radar in kaart werd gebracht, onthulde een thermisch gebied, een markt, een tempel, een monument met een ongebruikelijke structuur die nog nooit eerder was gezien, en een enorm netwerk van waterleidingen. De archeologen gebruikten een quad en hun GPR-instrumenten, waarna ze de 30,5 hectare die werden geïdentificeerd om het onderzoek te voltooien, onderzochten. Dankzij de vooruitgang die de afgelopen jaren is geboekt op het GPR-systeem, is het mogelijk om verborgen steden die niet aan het licht kunnen worden gebracht, omdat ze misschien te groot zijn, in detail te bestuderen.

Deze ondergrondse stad, gelegen op 50 km ten noorden van Rome, werd in 241 voor het eerst bezet en bleef ​​tot 700 na Christus overeind.

De ontdekking ervan bracht een stad aan het licht met een ongebruikelijke structuur voor die tijd - de constructie van de stad lijkt in feite niet te voldoen aan de algemene regels van de Romeinse steden die tot nu toe zijn geanalyseerd.

Advertisement

Dit "afwijkende" rechthoekige gebouw zou worden verbonden met het aquaduct door leidingen die eronder lopen: sommige archeologen gaan ervan uit dat het gebouw in kwestie een buitenzwembad was.

De tempel, het thermale complex en het marktgebouw zijn architectonisch veel uitgebreider dan je voor een kleine stad zou verwachten.

Het onderzoek zal hier zeker niet stoppen, integendeel - de steeds belangrijkere vooruitgang met het GPR-systeem zal het mogelijk maken om ook andere beroemde steden te bestuderen, zoals Milete in Turkije of Nicopolis in Griekenland, bijvoorbeeld.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt