De Edelweiss Piraten: het verhaal van anti-nazibewegingen van jonge Duitsers die tegen Hitler waren

Janine image
door Janine

12 Juli 2020

De Edelweiss Piraten: het verhaal van anti-nazibewegingen van jonge Duitsers die tegen Hitler waren
Advertisement

Hoe riskant ook, tijdens de historische periode waarin Duitsland onder nazi-controle stond, waren niet alle Duitsers het eens met de richtlijnen van de bovengenoemde extreemrechtse partij en zijn Führer. De Edelweiss Piraten, waren enkele groepen jonge anti-nazi's die zich eind jaren dertig fel verzetten tegen de nazi-organisatie van de Staat en in het bijzonder geen enkel contactpunt met Hitlerjugend vonden. Deze laatste was een van de favoriete instrumenten van de Führer, die ervan overtuigd was dat het zijn missie was om toekomstige generaties te indoctrineren om onverschrokken, wrede en "sterke" burgers te vormen; geen enkele jonge man kon ontsnappen aan de inschrijving bij de Hitlerjugend, waar hij werd aangemoedigd om te sporten en deel te nemen aan artistieke activiteiten die waren goedgekeurd door de nazi-partij. Toch slaagde een kleine maar subversieve groep tieners er in die jaren in om alle banden met door de nazi-staat goedgekeurde groepen te verbreken en werd een symbool van rebellie tegen het regime.

via NSDOK

Advertisement
NSDOK

NSDOK

De opstand van de jonge Edelweisspiraten was niet alleen politiek, maar ook cultureel: deze jongeren luisterden naar Amerikaanse liedjes, speelden op straat en lieten hun haar groeien. Het gedrag van deze jeugdgroepen werd door SS-officieren als "lichtzinnig" ervaren en na verloop van tijd groeide de vijandigheid en de repressie tegen hen.

Advertisement
NSDOK

NSDOK

Hoewel lidmaatschap van de Hitlerjugend verplicht was (een desinteresse in Hitlers politieke organisatie werd absoluut niet getolereerd en door de Gestapo met vijandigheid terugbetaald: de families van de jongens werden bedreigd en de jongen in kwestie werd naar het weeshuis gestuurd), waren er verschillende groepen "Piraten" die vijandig tegenover de situatie stonden. Velen van hen waren tieners van wie de vaders aan het front vochten, en die zich niet door de partij wilden laten vertellen naar welke muziek ze moesten luisteren, welke kleding ze moesten dragen en welk kapsel ze moesten dragen.

NSDOK

NSDOK

Toen de "piraten" steeds openlijker vijandig werden, die invallen in de munitiefabrieken organiseerden, en de groeiende repressie van de Gestapo, ontstond een andere anti-nazibeweging, de zogenaamde Swing Youth of Jazz Youth - jongeren die luisterden naar "de muziek van de Amerikaanse vijand", Jazz. Het hoofd van de SS, Himmler, beval iedereen te arresteren die naar die "gruwelijke" muziek luisterde, gedanst door "wilde dieren", maar aangezien deze maatregel geen groot effect had, besloot hij een sterkere boodschap te sturen aan deze groepen die openlijk vijandigheid toonden tegen de partij. In oktober 1944 pakte hij 13 jongens op, waaronder 7 "Piraten”, en liet ze publiekelijk ophangen in Keulen. Andere "piraten" werden naar werkkampen gestuurd.

ExecutedToday

ExecutedToday

De rechtbanken van die tijd bestempelden de "Piraten" en de met hen verbonden groepen als criminelen en veroordeelden hen. In 2005 hebben Duitse functionarissen de figuur van deze anti-nazibewegingen volledig gerehabiliteerd en hun waarde als verzetsstrijders erkend. Op de een of andere manier had Hitler's verlangen om onverschrokken en onbevreesde jonge mannen te vormen gewerkt, maar de Führer had niet voorzien dat hun kracht zich tegen hem en zijn nazi-partij zou keren.

Advertisement