6 curiosa vertellen ons de eigenaardigheden van de manier om naar het toilet te gaan in de oudheid - Curioctopus.nl
x
6 curiosa vertellen ons de eigenaardigheden…
Een fotograaf heeft de binnenkant van een cello 13 mensen die hun dagelijkse problemen met vindingrijkheid en een snufje waanzin hebben opgelost

6 curiosa vertellen ons de eigenaardigheden van de manier om naar het toilet te gaan in de oudheid

15 Augustus 2020 • Door Janine
71.550
Advertisement

Tegenwoordig zou men zich geen huis zonder toilet kunnen voorstellen: hoe klein ook en tot het absolute minimum beperkt, een plek waar mensen hun natuurlijke behoeften kunnen doen, is een must. Maar het is genoeg om een ​​paar eeuwen terug te gaan om te beseffen dat de badkamer zoals we ons die nu voorstellen een echte luxe is: in het verleden was het hebben van een eigen toilet een exclusief iets van de rijken, maar zelfs deze laatsten hadden niet alle comfort, te oordelen uit de rioleringssystemen van weleer. Hier zijn enkele curiosa over hoe mensen in het verleden naar het toilet gingen.

In middeleeuwse kastelen waren er toiletten voor persoonlijk gebruik.

Alleen in kastelen kon men genieten van een beetje privacy en gebruik maken van een systeem van het verzamelen van afval. In middeleeuwse kastelen is het rioolstelsel nog steeds zichtbaar van buitenaf. Het toilet was aangesloten op kanalen die het afval naar de inzamelgaten voerden: ze schoonmaken was echt een vies werkje!

Maar zelfs in middeleeuwse kastelen was de grootte van de toiletten niet groter dan strikt noodzakelijk.

Advertisement

De afvoerputten konden de grond bereiken of in de leegte belanden.

foto: Pinterest

In feite was het niet altijd veilig om een ​​kanaal te bouwen dat de grond bereikte vanaf de latrine: het was een zwak punt van het kasteel, van waaruit vijanden konden binnendringen.

In het oude Rome waren openbare toiletten plaatsen waar privacy volledig ontbrak.

De individuele latrines waren niet van elkaar gescheiden; de mensen die het gebruikten deden hun behoeften naast elkaar en waren vermoedelijk aan het kletsen tijdens hun verblijf op de toiletten.

Het middeleeuwse Londen was voorzien van een rioolstelsel, aangelegd door de Romeinen, maar het raakte in onbruik toen mensen het dumpten waar ze wilden.

In 1357 werd een straf afgekondigd voor iedereen die afval in de Theems gooide; mensen begonnen afval te verzamelen om het de stad uit te brengen, maar al snel verspreidde de gewoonte zich om het gewoon daar achter te laten zoals het uitkwam.

Advertisement

’s Nachts werden de behoeften verzameld in potten.

foto: Pinterest

Slapen met onaangename geuren was echter ook geen pretje voor de mensen in de middeleeuwen. In plaats van het risico te nemen zich in het donker van de straten te wagen, zetten mensen de pot vaak buiten het raam of gooiden ze in het ergste geval direct op straat. Naast dieven en kwaadwillenden was een ander gevaar in de steegjes van middeleeuwse steden het feit dat je een pot over je hoofd heen kon krijgen!

Source:

 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt