Gekko's: behendige reptielen, geluksbrengers en insecteneters die nooit weggejaagd mogen worden - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Gekko's: behendige reptielen, geluksbrengers…
14 ironische en creatieve leraren die op de beste manier de aandacht van hun leerlingen op zich wisten te vestigen 12 fascinerende foto's van acteurs die samen met hun beroemdste personages zijn vereeuwigd

Gekko's: behendige reptielen, geluksbrengers en insecteneters die nooit weggejaagd mogen worden

Door Janine
1.046
Advertisement

Iedereen, vooral op zomeravonden, zal er weleens een stilletjes hebben zien lopen over muren, terrassen en tuinen. Waar hebben we het over? Over gekko's, kleine reptielen die tradities, legendes en charme met zich meebrengen, wat ze werkelijk interessant maakt.

In feite hebben deze dieren, afgezien van de mythen en populaire overtuigingen, kenmerken die ronduit opmerkelijk zijn, waardoor ze zelfs voor ons mensen zeer nuttig zijn. Natuurlijk: niet iedereen is er gek op, maar er is absoluut geen reden om ze weg te jagen of, erger nog, ze te vangen, als we ze als gasten in ons huis aantreffen. Hieronder leggen we uit waarom.

Gekko's zijn absoluut onschuldig voor ons mensen, ze veroorzaken geen enkele vorm van schade. Deze dieren, reptielen van de familie Gekkonidae, voelen zich op hun gemak in gebieden met warme klimaten en houden ervan om tussen muren en steenachtige plaatsen rond te lopen, of waar ze ook maar een schuilplaats kunnen vinden, hoe klein en smal het ook is. Dit omvat ook de kieren tussen de muren en ramen van onze huizen, waar we ze af en toe kunnen zien. Ze zijn absoluut niet gevaarlijk, en ook niet giftig, en om deze reden moeten we niet bang voor ze zijn. Integendeel: ze beschermen betekent ook onszelf beschermen.

De eerste vaardigheid van een gekko die velen kennen, is in feite zijn ongelooflijke kracht als insectenroofdier. Met hun grijppoten kunnen ze zich aan vrijwel elk oppervlak hechten, en zelfs ondersteboven en rechtop lopen. Hun poten zijn bedekt met duizenden kleine haartjes, die een beetje als zuignappen werken en de Vanderwaalskrachten benutten. Om deze buitengewone eigenschap van gekko's beter te begrijpen, moet je bedenken dat veel wetenschappers door hun grijppoten zijn geïnspireerd om apparatuur en technologieën te ontwerpen die nuttig zijn voor mensen om in moeilijke contexten te klimmen en te lopen.

foto: Pixabay

Het behoeft dus geen betoog dat de gekko hierdoor dicht bij zijn "prooi" kan komen en ze kan besluipen, om ze vervolgens in één hap de zijne te maken. Muggen, vliegen, spinnen, bedwantsen, kakkerlakken, mieren, zelfs schorpioenen: niets ontsnapt aan deze slimme reptielen die, zonder te overdrijven, echte natuurlijke insecticiden zijn. Dergelijke waardevolle bondgenoten mogen dus niet worden gedood of weggejaagd. Wie zou er een huisdier willen verliezen die op een hete zomernacht tot wel 200 muggen kan eten?

We zouden door kunnen gaan met het beschrijven van de verbazingwekkende vermogens van deze reptielen. Om er nog een paar te noemen: weet dat ze in staat zijn om hun staarten te "amputeren" (die vervolgens weer aangroeien) om zich te camoufleren en aan roofdieren te ontsnappen, en dat hun huid van nature waterafstotend is, en dus in staat is om waterdruppels weg te laten glijden. Ook dit laatste kenmerk is vaak onderwerp van studie geweest om anti-druppeloppervlakken te creëren.

Advertisement

En alsof dit alles nog niet genoeg was om je van gekko's te laten houden, worden ze, vanuit een folkloristisch oogpunt, in veel culturen beschouwd als geluksdieren en beschermers van de huizen die ze herbergen. Hun kracht en aanpassingsvermogen zijn spreekwoordelijk, en ze kunnen ons echt iets leren. Geen gif, geen valse mythe, geen gevaar: als je een gekko ziet, raak er dan “bevriend” mee: het is echt een natuurkracht!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt