5 producten ontworpen voor vrouwen die tegenwoordig mannen gebruiken, en vice versa

Janine image
door Janine

18 September 2020

5 producten ontworpen voor vrouwen die tegenwoordig mannen gebruiken, en vice versa
Advertisement

Wanneer een ontwerper een nieuw product bedenkt, moet hij op elk klein detail letten om volledig aan de vraag van de klant te voldoen. Om een nieuw product te maken, moet je jezelf een aantal vragen stellen: Waar is het voor? Wie kan het gebruiken? Geslacht is een van die factoren die, althans in het verleden, niet aan het toeval konden worden overgelaten: mannen en vrouwen hadden gedifferentieerde en goed gedefinieerde producten. In de loop van de tijd zijn sommige hiervan echter van gebruiker veranderd. Als schoenen met hakken bijvoorbeeld ooit werden gemaakt om voornamelijk Perzische soldaten te dienen tijdens het paardrijden, zijn ze tegenwoordig bijna uitsluitend een vrouwelijk product.

Hier zijn enkele producten waarvan in de loop van de tijd het “geslacht is veranderd”:

Advertisement

1. Schoenen met hakken

1. Schoenen met hakken

Wikimedia Commons

De oorsprong van hoge hakken gaat terug tot het Perzië van de 15e eeuw, toen soldaten ze droegen om hun voeten in stijgbeugels te bevestigen. Perzische migranten brachten vervolgens de mode van de schoenen naar Europa, waar mannelijke aristocraten ze droegen om er langer en slanker uit te zien.

Vrouwen begonnen toen om puur esthetische redenen hakken te dragen, omdat deze schoen de indruk wekte kleinere voeten te hebben.

Bron:https://www.reddit.com/r/AskReddit/comments/i7ulmb/whats_something_that_was_designed_for_the_use_of/g168xt7/?utm_source=reddit&utm_medium=web2x&context=3

Advertisement

2. De Ford Mustang

2. De Ford Mustang

Flickr / Qropatwa

Auto’s werden over het algemeen altijd beschouwd als een product dat in de eerste plaats bedoeld was voor het mannelijke geslacht, ook al werd al in de jaren ’60 rekening gehouden met enkele vrouwelijke behoeften. De Ford Mustang, tegenwoordig een “agressief” uitziende sportwagen, was in de eerste plaats ontworpen voor een vrouwelijk publiek: in 1964 was er een advertentie waarin vrouwen werden uitgenodigd om de kleur van de Mustang te combineren met lippenstift, daarom zijn er verschillende oude Mustangs met een rode kleur. Bovendien had Ford deze auto ontworpen met een grote kofferbak, denkend aan al die vrouwen die elke dag boodschappen zouden moeten doen.

Bron: http://www.reddit.com/user/Hey_I_Work_Here/

3. De kleuren roze en blauw

3. De kleuren roze en blauw

Needpix

Vroeger leek het erop dat roze de kleur was van jongens en blauw van meisjes. Kortom, precies het tegenovergestelde van hoe ze tegenwoordig worden beschouwd, in de hedendaagse samenleving. De reden is dat roze, omdat het een fellere en sterkere kleur is, meer geschikt was voor de jongen, terwijl het blauw, dat delicater is, geschikter was voor het meisje. Pas in de jaren ’50 moedigden massale reclamecampagnes het verband aan tussen roze en vrouwelijk.

Bron: https://www.reddit.com/r/AskReddit/comments/i7ulmb/whats_something_that_was_designed_for_the_use_of/

4. Filtersigaretten

4. Filtersigaretten

Wikimedia

Tot halverwege de jaren ’30 werden sigaretten niet gefilterd, zodat vrouwen ze door "mobiele filters" rookten om te voorkomen dat tabaksresten in de mond achterbleven. De introductie van filtersigaretten was een belangrijke nieuwigheid die sterk afhankelijk was van marketingcampagnes die gericht waren op het versterken van de esthetische schoonheid van "verleidelijke lippen". In de loop van de tijd is de bezorgdheid over de schadelijkheid van roken toegenomen en zijn filtersigaretten wijdverbreid geraakt, zowel onder vrouwen als onder mannen, juist in de overtuiging dat ze "minder slecht" zouden zijn.

Bron:https://www.reddit.com/r/AskReddit/comments/i7ulmb/whats_something_that_was_designed_for_the_use_of/g14epwh/?utm_source=reddit&utm_medium=web2x&context=3

5. Leggings

5. Leggings

Wikimedia

De term "legging" wordt over het algemeen gebruikt om elk type nauwsluitende broek aan te duiden. Door de geschiedenis heen waren het vooral mannen die dit kledingstuk droegen: leggings of panty’s maakten deel uit van jachtuitrusting, werkkleding en zelfs militaire uniformen. Later, met de uitvinding van synthetische stoffen, begonnen de elastische broeken zich steeds meer onder vrouwen te verspreiden.

Bron:https://www.reddit.com/r/AskReddit/comments/i7ulmb/whats_something_that_was_designed_for_the_use_of/g15he42/?utm_source=reddit&utm_medium=web2x&context=3

Advertisement