Een team duikers ontdekt het wrak van een 400 jaar oud zeilschip in perfecte staat - Curioctopus.nl
x
Een team duikers ontdekt het wrak van…
Deze cartoon illustreert perfect de uitdagingen waarmee werkende vrouwen elke dag worden geconfronteerd Spookachtig maar fascinerend: 17 verlaten plekken waar de tijd stil lijkt te staan

Een team duikers ontdekt het wrak van een 400 jaar oud zeilschip in perfecte staat

13 Oktober 2020 • Door Janine
1.831
Advertisement

Het is altijd emotionerend om te worden geconfronteerd met getuigenissen uit het verleden waarvan we dachten dat ze niet bestonden of voor altijd verloren waren. Het meest fascinerende is ongetwijfeld het feit dat dergelijke ontdekkingen vaak bijna geheel onverwachts komen, tijdens verkenningen of andere activiteiten die geen verband houden met onderzoek.

De leden van het Finse non-profit duikteam Badewanne, die de hoofdrolspelers waren van een even onverwachte als sensationele ontdekking, weten er alles van terwijl ze werden ondergedompeld in de diepten van de Oostzee. In feite verscheen er een 400 jaar oud wrak voor hen, in een ongelooflijk goede staat.

foto: Badewanne.fi

Het team Badewanne zoekt en haalt vaak vondsten en relikwieën op die in het verleden onder water zijn beland, maar deze keer hadden de duikers zeker niet verwacht zich voor een heel oud wrak te bevinden, bovendien in uitstekende staat. Het is een "fluitschip", een Nederlands koopvaardijschip uit de zeventiende eeuw, ongeveer 85 meter diep in de Finse Golf, in het oostelijke deel van de Oostzee.

foto: Badewanne.fi

Onnodig de verrassing en omvang van zo'n ontdekking te beschrijven. Het schip, in uitstekende staat, mede door de lage temperaturen en het lage zoutgehalte van de Noordse zee, is een echt stukje geschiedenis, een uitstekend startpunt om een ​​verleden te bestuderen en te reconstrueren dat bestaat uit mensen, gebeurtenissen en bedrijven die bij ons terugkomen, zelfs als we dachten dat ze ver weg waren.

Zoals duikers hebben uitgelegd, kunnen wrakken in de Oostzee zeer lang zonder bijzondere schade overleven. Dit wordt aangetoond door de ruimen van het schip, die op het moment van ontdekking nog duidelijke tekenen van de oorspronkelijke voorraden toonden, en die de bloeiende handels- en maritieme activiteiten symboliseren die de beschavingen van Noord-Europa sterk en beroemd hebben gemaakt. In feite heeft de fluitboot de handel over de hele wereld vereenvoudigd en de basis gelegd voor moderne handel over de hele wereld.

Advertisement
foto: Badewanne.fi

Het valt niet te ontkennen: het is gewoon fascinerend om "je te verliezen" om ongelooflijke historische vondsten zoals dit schip te observeren, denkend aan degenen die eeuwen geleden de wateren overstaken, hoop en dromen plaatsten en gedenkwaardige ervaringen beleefden.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt