60 schepen van 2500 jaar oud bij toeval gevonden op de bodem van de Zwarte Zee: zonder zuurstof bleven ze intact - Curioctopus.nl
x
60 schepen van 2500 jaar oud bij toeval…
Dit 8-jarige meisje werd van school gestuurd omdat ze Deze moeder kookte 108 maaltijden tegelijk - ze beweert elke week veel geld te besparen

60 schepen van 2500 jaar oud bij toeval gevonden op de bodem van de Zwarte Zee: zonder zuurstof bleven ze intact

31 Januari 2021 • Door Janine
9.777
Advertisement

Soms wachten de meest ongelooflijke en verrassende schatten op ons op de meest onverwachte plaatsen, vormen en momenten. De archeologen van het Black Sea Project weten hier alles van: in Bulgarije bevonden ze zich voor een onderwaterscenario dat een understatement zou zijn als we het als spectaculair zouden omschrijven.

Liggend op de zeebodem van de Zwarte Zee, meer dan 2500 jaar ondergedompeld, waren er 60 Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse schepen. Boten die eeuwen en eeuwen geschiedenis hebben doorgemaakt en in verrassend goede staat en dit alles, wat nog interessanter is, bij toeval. Het onderzoek had in feite geen historisch doel, maar iets heel anders.

via: BBC

De verkenning van dat deel van de Zwarte Zee door het Black Sea Project ging uit van de noodzaak om de impact van klimaatverandering te bestuderen. Het geofysische onderzoek, uitgevoerd met de allernieuwste technologieën, naast de antwoorden op de opwarming van de aarde, leverde onderzoekers uiteindelijk een volkomen onverwachte verrassing op. 

De schepen waren daar, resistent en fascinerend om getuige te zijn van een zeer ver verleden dat plotseling tot echte objecten materialiseerde. Een echte "begraafplaats" van wrakken, die in de Zwarte Zee de ideale habitat hebben gevonden om het verstrijken van de tijd beter te weerstaan. De reden is simpel: in de diepste diepten zijn de wateren anoxisch, dat wil zeggen zonder zuurstof. Een voorwaarde die, in combinatie met de schaarste aan licht, het behoud van de oude mariene vervoermiddelen heeft bevorderd.

Advertisement

Amforen, roeren, masten, keramiek, ruimen vol objecten: alles werd aan de onderzoekers gepresenteerd op een vrijwel intacte manier en daardoor verontrustend. 

"We hadden dit soort boten nog nooit in het echt gezien - was de opmerking van Ed Parker, projectbeheerder - het was alsof ik in een film zat". 

Dat geloven we graag, kijkend naar de afbeeldingen van de archeologische vondst. Dit is een sensationele ontdekking, een van de grootste die ooit in de mariene archeologie is gedaan.

Advertisement

Het is echt zo: zelfs als we denken dat het verleden nooit kan terugkeren, gebeurt dit soms wel en als het gebeurt, laat het ons gewoon met open mond achter. 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt