Je zult deze galerij niet kunnen zien zonder te gapen: een vreemd fenomeen waaraan je niet kunt ontsnappen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Je zult deze galerij niet kunnen zien…
17 alledaagse genieën die hun problemen met creativiteit en een snufje waanzin hebben opgelost Hoe je objecten in huis op een voldoening gevende manier kunt rangschikken: 20 foto's om inspiratie op te doen om je leven opnieuw in te richten

Je zult deze galerij niet kunnen zien zonder te gapen: een vreemd fenomeen waaraan je niet kunt ontsnappen

Door Janine
833
Advertisement

Geeuwen in een drukke metro kan erg gevaarlijk zijn. Waarom? Omdat het besmettelijk kan zijn! Als je iemand ziet gapen, zou je kunnen worden overvallen door een onstuitbaar verlangen om het ook te doen, en hoe meer je de drang weerstaat, hoe meer je mond zich tegen je wil zal openen. En als je ooit toegeeft aan de verleiding... dan kan iemand anders na jou hetzelfde gebeuren!

Wat we hebben afgeschilderd als een tragikomisch tafereel, is een fenomeen dat door de wetenschap is bestudeerd en bevestigd: als je iemand ziet geeuwen, wil je zelf ook geeuwen. Geloof je het niet? Probeer eens door deze fotogalerij van lieve slaperige wezens te kijken zonder zelfs maar de behoefte te voelen om je mond te openen!

Je kunt het fenomeen heel gemakkelijk experimenteren: als je iemand zien geeuwen zul je meteen iets in je kaken voelen, iets dat erg lijkt op het begin van een geeuw.

Dit is een veel voorkomend verschijnsel dat ook de wetenschap heeft onderzocht en geprobeerd uit te leggen; het zou een eco-fenomeen zijn, oftewel die categorie van spontane imitaties van woorden of gebaren die we zien zeggen of doen door een persoon die ons rechtstreeks aanspreekt of die in ieder geval dichtbij is.

Advertisement

De reden waarom gapen besmettelijk zou zijn, is echter niet bekend: wat we wel weten is dat de mens niet de enige is die de verleiding om te gapen niet kan weerstaan, want gapen is zelfs bij honden en sommige apen aanstekelijk.

Volgens de onderzoeken die naar dit merkwaardige fenomeen zijn gedaan, komt het feit naar voren dat hoe meer je de verleiding om te gapen probeert te weerstaan, hoe sterker de behoefte daartoe wordt.

Advertisement
foto: pixabay
foto: pickpik

Bovendien heeft vermoeidheid er niets mee te maken: geeuwen besmet ook degenen die zich goed uitgerust voelen of die niet zouden hebben gegeeuwd als er niet iemand of iets was geweest om hen te stimuleren.

Advertisement
foto: pixabay

Op dit punt aangekomen stel je waarschijnlijk je kaken op de proef met recordbrekende geeuwen: maak je geen zorgen, je valt niet in een diepe slaap en het is niet iets magisch.

Advertisement
foto: pxfuel

Het is "slechts" een van de vele nog weinig bekende verschijnselen die ons lichaam overkomen en waarvoor we geen verklaring kunnen geven.

foto: pixabay
foto: pxfuel

Kom op, wees niet verlegen: laat je gaan naar een bevrijdende geeuw. We weten heus wel dat je tot nu toe hebt geprobeerd weerstand te bieden!

foto: Reddit
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt