Bij Tsjernobyl is een gigantische mot ontdekt: als hij vliegt lijkt het op een vogel - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Bij Tsjernobyl is een gigantische mot…
Een jongen wordt 6 minuten lang achtervolgd door een poema: de video zorgt voor koude rillingen 20 mensen die een specifieke taak te doen hadden, maar jammerlijk faalden

Bij Tsjernobyl is een gigantische mot ontdekt: als hij vliegt lijkt het op een vogel

Door Janine
1.469
Advertisement

De nucleaire ramp in Tsjernobyl is een van die tragedies die een diepe en onuitwisbare stempel heeft gedrukt op de recente geschiedenis van de mensheid. De explosie van de beruchte reactor 4 van de centrale, die plaatsvond op 26 april 1986, verstoorde letterlijk het natuurlijke evenwicht van het hele gebied waar de fabriek zich bevindt, en veroordeelde het tot een radioactieve besmetting die vele jaren zou aanhouden.

Het is niet moeilijk voor te stellen dat men in deze sombere context nooit zou verwachten in contact te komen met dieren die tot andere plaatsen behoren. Dit is echter precies wat sommige wetenschappers overkwam, die een heel bijzonder insect in de omgeving van Tsjernobyl vonden. Waar hebben we het over? Over een volstrekt ongebruikelijk grote mot, vergelijkbaar met de grootte van een vogel.

via: News.ru

Het gebied rond de nucleaire plek is tegenwoordig een beschermd reservaat, en het is hier dat sommige onderzoekers een mot met unieke kenmerken zijn tegengekomen. Wetenschappelijk gezien is het een Catocala fraxini en is het een van de soorten die in de Karpaten als kwetsbaar worden beschouwd. Met een spanwijdte van 11 centimeter en vleugels tot 4,5 centimeter, is deze soort, die in Oekraïne en in sommige delen van Europa leeft, een van de grootste.

Het is daarom niet moeilijk om de verbazing van de experts te begrijpen toen ze het in het beschermde gebied van Tsjernobyl tegenkwamen. Het grote insect was in die delen nog nooit gezien, vooral omdat de natuur van het gebied, vanwege de radioactiviteit, allesbehalve gastvrij is geworden. Door de ongebruikelijke grootte van deze mot lijkt hij tijdens het vliegen op een vogel. In het algemeen, zoals uitgelegd op de Facebook-pagina van het reservaat, is het een dier dat alleen 's nachts actief is en dat wordt aangetrokken door het licht.

De onderzoekers legden ook uit dat het een echt "onverwachte" gast was op die plek en dat, zodra de weersomstandigheden het toelaten, het insect zal worden overgebracht naar een van zijn favoriete habitats, namelijk de populier. Het is onduidelijk of het feit dat de Catocala fraxini werd gevonden in de buurt van Tsjernobyl een stralingsgerelateerde gebeurtenis is. Wat zeker is, is dat het geen wezen is dat als "zeldzaam" kan worden beschouwd, maar dat het zeker weet te verrassen en - waarom niet - iedereen die het ziet bang kan maken, misschien gewend om deze dieren te beschouwen met eigenschappen die allesbehalve “gigantisch" zijn.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt