6 voorwerpen die we nooit aan iemand zouden mogen uitlenen, om onszelf en anderen te beschermen - Curioctopus.nl
x
6 voorwerpen die we nooit aan iemand…
13 vrouwen die zich leenden voor een make-up sessie die heel erg tevreden zijn met het resultaat Een man stierf bijna aan een anafylactische shock na het nemen van een warme douche

6 voorwerpen die we nooit aan iemand zouden mogen uitlenen, om onszelf en anderen te beschermen

11 November 2020 • Door Janine
1.739
Advertisement

Elke dag, misschien zonder er al te veel bij na te denken, maken we gebaren of gebruiken we voorwerpen die ons volkomen normaal lijken, deels uit gewoonte en deels omdat we er geen potentiële problemen in zien. Toch kunnen veel ogenschijnlijk "onschuldige" gewoonten leiden tot ongewenste en zelfs schadelijke gevolgen voor onze gezondheid en die van de mensen om ons heen. Onder meer het delen en uitlenen van enkele van onze strikt persoonlijke spullen is een praktijk waar we voorzichtig mee moeten zijn.

Het gaat niet om alarmisme, maar potentiële en reële risico's die altijd in overweging moeten worden genomen. Laten we eens kijken wat je nooit aan vrienden of familie zou moeten uitlenen en altijd voor individueel gebruik moet bewaren.

1. Oordopjes

Het zijn accessoires waar we allemaal heel vaak gebruik van maken, en juist het langdurig gebruik ervan - zonder op hygiëne te letten - kan leiden tot een onaangename bacteriële proliferatie in de oren van de drager. Een studie in dit verband heeft aangetoond dat oordopjes gemakkelijk pathogene micro-organismen kunnen overbrengen, die op hun beurt het optreden van ooraandoeningen kunnen bevorderen. Als dit waar is wanneer we ze zelf gebruiken, is het vanzelfsprekend dat het delen van oordopjes met andere mensen het risico op infecties door slechte hygiëne kan vergroten.

2. Het nagelschaartje

foto: Needpix

Nagels zijn een deel van ons lichaam waar een enorme hoeveelheid bacteriën en schimmels op de loer kunnen liggen, allemaal elementen die we zeker nooit van iemand anders zouden willen "erven" als we het nagelschaartje lenen of dat van ons uitlenen. Ook dit voorwerp kan in feite een handige drager zijn van veel micro-organismen: gebruik het alleen voor jezelf en zorg zoveel mogelijk voor hygiëne!

Advertisement

3. De haarborstel

foto: Pxfuel

Een ander persoonlijk voorwerp dat misschien volkomen "onschuldig” lijkt om te delen en uit te lenen, is de haarborstel. Denk er maar eens over na: ze komen in het haar terecht, in contact met de hoofdhuid en met alles wat zich daar kan herbergen, inclusief contaminanten, parasieten en microben. Ook voor persoonlijk gebruik is het daarom altijd goed om de borstel goed te ontsmetten nadat je hem door het haar hebt gehaald.

4. Lippenbalsem

foto: Pikist

Lippenbalsem aan andere mensen uitlenen, ook al zijn ze bekend en "vertrouwd", is niet echt een goed idee. Deze sticks komen in feite in nauw contact met alles wat op het oppervlak van onze lippen "huist". Allereerst het herpes-simplexvirus, dat gemakkelijk kan worden overgedragen, zelfs met een simpel gebruik van dit product.

5. Deodorant roller

Het wordt sterk aanbevolen om dit voorwerp voor persoonlijke hygiëne voor jezelf te houden. Het is nauwelijks nodig om uit te leggen dat de gedeelten op het lichaam waar we het aanbrengen allemaal gebieden zijn met een verhoogd risico op bacteriën en schimmels. Als we ze niet willen overbrengen of ontvangen, vergeet dan niet om de deodorant roller niet te delen en, indien nodig, voorzorgsmaatregelen te nemen door deze met alcohol te besprenkelen voordat je deze gebruikt of uitleent.

Advertisement

6. Handdoeken

foto: Pikrepo

Ook deze eenvoudige en schijnbaar onschadelijke voorwerpen voor de badkamer kunnen een gemakkelijke plek zijn voor bacteriën, schimmels en andere micro-organismen om zich te vermenigvuldigen, vooral als ze niet goed zijn gedroogd tussen het ene en andere gebruik. Als we ze uitlenen of die van andere mensen gebruiken zonder er al te veel aandacht aan te besteden, kunnen we het risico lopen om infecties of vervelende dermatologische problemen te krijgen. Het is daarom beter om ze voor jezelf te houden als we elk potentieel risico willen voorkomen!

Tags: NuttigGezondheid
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt