Een onderzoeksteam creëert transparant “hout” dat lijkt op glas, voor resistente en ecologische ramen

Janine image
door Janine

24 November 2020

Een onderzoeksteam creëert transparant “hout” dat lijkt op glas, voor resistente en ecologische ramen
Advertisement

Jarenlang bezig met het verminderen van energieverspilling in de Verenigde Staten als gevolg van het slechte isolerende vermogen van raam- en deurglas, zijn onderzoekers van de universiteiten van Maryland en Colorado, onder leiding van Junyong Zhu, erin geslaagd om een ​​volledig transparant houten materiaal te creëren. Allemaal met het oog op ecologische duurzaamheid: de producten die ze gebruikten zijn namelijk gemakkelijk verkrijgbaar en biologisch afbreekbaar.

via sciencealert.com

Advertisement
UMD/Youtube

UMD/Youtube

Deze groep wetenschappers noemde dit materiaal "een van de meest veelbelovende van de toekomst" dankzij het grote isolerende vermogen waarvan is aangetoond dat het bezit. Deze ontdekking zal onze huizen volledig kunnen veranderen. Glas, dat veel wordt gebruikt voor de constructie van ramen, heeft hogere kosten en zorgt ook voor een groter ecologisch gebruik dan hout, dat niet alleen goedkoper is en vanwege zijn extractie een zeer lage koolstofemissie heeft, maar ook een thermische efficiëntie heeft die zelfs vijf keer hoger is.

Advertisement
UMD/Youtube

UMD/Youtube

Om precies te zijn gebruikten de wetenschappers hout van balsabomen om dit nieuwe type verbinding te ontwikkelen. Ze doopten het om het volledig wit te maken in een oxidatiebad en om het volledig transparant te maken, voegden ze een synthetisch polymeer toe dat polyvinylalcohol (PVA) heet.

Omdat het een natuurlijk materiaal is, is het bestand tegen meer gewelddadige schokken dan glas en in plaats van te breken, buigt het, of hooguit splintert het. De resultaten van de onderzoekers zijn gepubliceerd in de Journal of Advanced Functional Materials. Kortom, biologische afbreekbaarheid, voordelen voor de consument en lage prijzen: waar wachten ze nog op om het op grote schaal te produceren?

UMD/Youtube

UMD/Youtube

Advertisement