Pompeii, intacte hersencellen gevonden in de overblijfselen van een slachtoffer van de uitbarsting: een "ongekende" ontdekking - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Pompeii, intacte hersencellen gevonden…
18 oude constructies die een nieuw leven hebben gevonden en zijn omgetoverd tot zeer originele plekken 19 mensen die de verplichting van het mondkapje op de meest absurde en grappige manieren hebben gerespecteerd

Pompeii, intacte hersencellen gevonden in de overblijfselen van een slachtoffer van de uitbarsting: een "ongekende" ontdekking

Door Janine
1.785
Advertisement

Het archeologische gebied van Pompeii is altijd een unieke plek geweest van charme, mysterie, geschiedenis en getuigenissen die ons altijd blijven verbazen. Zelfs als we denken (bijna) alles te weten over de Romeinse stad die werd begraven door de vreselijke uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus, komen nieuwe archeologische ontdekkingen ons ongelooflijke dingen vertellen, zoals degene waarover we je nu gaan vertellen.

Had je ooit gedacht dat tussen de ruïnes van deze stad menselijke sporen konden worden gevonden die nog intact zijn? Als het antwoord nee is, ben je niet de enige, en daarom is de ontdekking van de onderzoekers van de Universiteit van Napels Federico II zo belangrijk. Waar gaat het over? Over intacte neuronen gevonden in de verglaasde hersenen van een slachtoffer van de uitbarsting.

via: Fox News

Je leest het goed: het nieuwste fascinerende "geschenk" dat Pompeii aan de internationale wetenschappelijke gemeenschap gaf, was precies dat. In de overblijfselen van een slachtoffer van de explosieve woede van de vulkaan, die in korte tijd hele steden bedolven, vertoonde het geanalyseerde hersenweefsel bijna 2000 jaar na de catastrofale gebeurtenis intacte hersencellen.

"De ontdekking van hersenweefsel in oude overblijfselen is een ongebruikelijke gebeurtenis - legt Pier Paolo Petrone, het hoofd van het internationale onderzoeksteam, uit - maar wat nog zeldzamer is, is het integrale behoud van de neuronale structuren van het centrale zenuwstelsel, een ongekend geval".

foto: Pixabay

Het behoud van deze overblijfselen is te danken aan het verglazingsproces veroorzaakt door de uitbarsting van de Vesuvius, een soort "bevriezing", waarbij de zeer hoge temperaturen ervoor hebben gezorgd dat de cellulaire structuren van het slachtoffer tot op de dag van vandaag vrijwel intact zijn gebleven. Het is ronduit indrukwekkend om je de verwoesting voor te stellen die door een dergelijke gebeurtenis werd aangericht, die zeker een unieke impact had op elke getroffen levensvorm.

Advertisement

Het slachtoffer in kwestie, een jongen van ongeveer 20 jaar oud, met zijn hersenresten die naar ons zijn overgeleverd, is het zoveelste waardevolle startpunt om nieuwe details te leren over een beschaving waar de tijd letterlijk stopte op die tragische dag waar de natuur heerste.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt