Leila Denmark, de super honderdjarige die de wereld van een epidemie heeft gered: een echte recordvrouw - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Leila Denmark, de super honderdjarige…
Ingenieurs hebben een speciale verf gemaakt die de temperatuur van gebouwen en auto's met wel 10°C minder kan verlagen “Nu kan ik gelukkig sterven

Leila Denmark, de super honderdjarige die de wereld van een epidemie heeft gered: een echte recordvrouw

Door Janine
988
Advertisement

Er zijn mensen in de geschiedenis die geboren lijken om de wereld positiviteit, toewijding en hoop te geven. We hebben het over al die vrouwen en mannen die een onuitwisbare stempel hebben gedrukt, die erin geslaagd zijn rolmodellen te worden in hun vakgebied en de levens van veel mensen hebben gered.

Leila Denmark, de vrouw waarover we je nu gaan vertellen, is een van hen, en ook al is ze geen beroemde persoonlijkheid zoals anderen, de hele wereld heeft enorm veel aan haar te danken: het redden van vele mensen van een gevaarlijke epidemie.

Wanneer een persoon de hoofdrolspeler wordt van bijzondere prestaties, wordt zijn bestaan ​​speciaal. Leila Denmark kunnen we zeker als zodanig omschrijven. Deze vrouw was niet alleen een super-honderdjarige, ze leefde van 1898 tot 2012, 114 jaar lang tussen drie verschillende eeuwen, maar ze wijdde letterlijk haar hele leven aan de zorg voor anderen, vooral kinderen.

In haar leven heeft Leila hard moeten vechten voor veel doelen. Allereerst die van de opleiding Geneeskunde, een titel die in die tijd bijna uitsluitend aan mannen was voorbehouden en die haar veel moeite heeft gekost. Als kinderarts, getrouwd met John Eustace Denmark (haar meisjesnaam was Daughtry), begon ze met haar werk in 1928 en stopte ze pas in 2001, toen ze eindelijk met pensioen ging.

Advertisement

Een echt recordleven, haar vermelding in het Guinness Book of Records als de oudste praktiserende arts in de geschiedenis. 103 jaar: dit is de periode waarin ze werkte, en waarin ze onder meer hielp om een ​​vaccin tegen kinkhoest te ontwikkelen.

Haar activiteit als arts was altijd gericht op het helpen van de armste mensen, en in de jaren '30 concentreerde ze zich op de diagnose en mogelijke behandelingen van kinkhoest. De strijd tegen deze ziekte was zo hevig dat Leila een fundamentele bijdrage kwam leveren aan de ontwikkeling van een vaccin dat voor een snelle immuniteit zonder bijwerkingen zou zorgen. Door haar inzet kon ze talloze onderscheidingen ontvangen, maar de grootste is ongetwijfeld het besef dat ze het leven heeft gered van miljoenen kinderen die het in die tijd en daarna, niet hadden kunnen redden als gevolg van de ziekte.

Het vaccin veranderde dit alles en Leila bleef, met bescheidenheid en wilskracht, haar patiënten helpen zonder ooit meer dan $10 per consult te vragen, ze verwelkomde ze in haar huis en adviseerde de ouders over methoden en praktijken om een ​​gezonde groei van hun kinderen te bevorderen. Het is geen toeval dat zij een van de eerste artsen was die waarschuwde voor de schadelijke effecten van roken op baby's, zowel wat betreft door zwangere moeders als voor de passieve rook die door de kleintjes wordt ingeademd.

Advertisement

Tegenover persoonlijkheden als Leila Denmark, vraagt ​​men zich echt af wat er kan worden gedaan om een ​​concreet voorbeeld te nemen en volledig te leven zoals zij deed. Deze vrouw trotseerde zeker vooroordelen, hielp mensen, at en leefde gezond. Maar wat ons vandaag aan haar herinnert, is ongetwijfeld haar doorzettingsvermogen en haar toewijding om te blijven geloven steeds meer te kunnen en moeten doen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt