Ze is een astronaut, de eerste vrouw die het diepste punt in de oceaan bereikte en daarmee een nieuw record vestigde

Janine image
door Janine

18 Juni 2020

Ze is een astronaut, de eerste vrouw die het diepste punt in de oceaan bereikte en daarmee een nieuw record vestigde
Advertisement

Er zijn mensen die in het leven kunnen zeggen dat ze het geluk hebben gehad iets unieks en speciaals te doen. Het is waar dat iedereen op zijn eigen manier altijd moet waarderen wie hij is en wat hij doet, door het zo uniek mogelijk te maken, maar de prestaties van Dr. Kathy Sullivan hebben iets extra’s.

We kunnen wel zeggen dat deze vrouw onze planeet echt heeft leren kennen vanuit twee totaal tegenovergestelde "uitersten", oftewel vanuit perspectieven die de meesten van ons, met grote waarschijnlijkheid, nooit zullen kunnen waarnemen.

via The New York Times

Advertisement
NASA

NASA

Wie zou niet de kans willen hebben om de aarde vanuit de ruimte te observeren en vervolgens in het diepste punt van de oceaan van de aardbol te kunnen afdalen? Dat is wat Sullivan, een voormalige astronaut van de NASA, deed met drie ruimtevaartexpedities op haar naam en het record voor de eerste Amerikaanse vrouw die in de ruimte is geweest. Een record dat kennelijk niet genoeg voor haar was: Kathy werd namelijk ook de eerste vrouw die het diepste punt van de oceaan indook.

We hebben het over de Challenger Deep, een echte onderwatergeul, letterlijk het diepste punt van het aardoppervlak. Een grenzeloze afgrond, gelegen aan de zuidkant van de Marianentrog, in het hart van de Stille Oceaan, bijna 11 kilometer onder zeeniveau.

Advertisement
EXYOS Expeditions/Twitter

EXYOS Expeditions/Twitter

Alleen al de gedachte om naar zo'n plek te gaan - we weten het zeker - zou iedereen verontrusten. Dr. Sullivan besloot echter dat ze het moest proberen. Dus "dook" ze, aan boord van de geavanceerde onderzeeër Limiting Factor, en samen met hoofdpiloot Victor Vescovo, letterlijk in dit nieuwe avontuur, dat succesvol eindigde op zaterdag 6 juni 2020.

Kathy wilde het succes van de expeditie op een heel speciale manier vieren: door contact op te nemen met collega's van het International Space Station (ISS), en zo een "onmogelijke" verbinding tot stand te brengen tussen de diepten van de aarde en de ruimte boven de planeet. Het delen van zo'n ervaring tussen twee tegengestelde “werelden” betekent werkelijk dat je geschiedenis geschreven hebt.

Caladan Oceanic/Twitter

Caladan Oceanic/Twitter

Voor Sullivan zijn records niets nieuws, maar deze keer, op 68-jarige leeftijd, heeft ze zichzelf echt overtroffen. Kathy is de achtste persoon ter wereld die de Challenger Deep heeft bereikt en de eerste vrouw ooit. Een onvergetelijke ervaring, uniek in het leven. Wie weet waar deze recordbrekende vrouw nog heen wil...

wallace/Wikimedia

wallace/Wikimedia

Advertisement