Een jongen vindt een windturbine uit die elektriciteit en drinkwater produceert voor mensen in nood

Janine image
door Janine

30 November 2020

Een jongen vindt een windturbine uit die elektriciteit en drinkwater produceert voor mensen in nood
Advertisement

Er zijn dingen die velen als vanzelfsprekend beschouwen, die van nature deel uitmaken van ons dagelijks leven, maar die helemaal niet zo “normaal” zijn voor veel andere mensen in de wereld. Denk bijvoorbeeld aan drinkwater. In de “rijke” westerse wereld zou het bijna onmogelijk zijn om er niet aan te denken deze niet beschikbaar te hebben, maar onze planeet is zo vol ongelijkheden dat mannen, vrouwen en kinderen in veel delen van de wereld nog steeds geen toegang hebben tot deze essentiële hulpbron, evenals tot sanitaire voorzieningen of elektriciteit.

Om deze reden zal er, wanneer mensen van goede wil en vindingrijkheid hun ideeën presenteren om de situatie te verbeteren, zich zeker verheugen over uitvindingen die beloven een revolutie teweeg te brengen in het leven van de minder bedeelden. Madhu Vajrakarur is een van hen, en met zijn speciale windturbine vertegenwoordigt hij hoop.

via Inceptivemind

Advertisement
Madhu Vajrakarur/Facebook

Madhu Vajrakarur/Facebook

We zijn in India, waar deze jonge uitvinder in wilde grijpen ten gunste van een probleem dat zijn gemeenschap altijd heeft gekweld, namelijk het gebrek aan drinkwater. Madhu is afgestudeerd in elektrotechniek en is erin geslaagd een speciale windturbine te ontwikkelen die drinkwater en elektriciteit produceert uit de vochtigheid in de lucht.

Wat is er nou mooier dan nuttige elementen voort te brengen uit wat de natuur zelf ons ter beschikking stelt? Uitgaande van dit fundamentele uitgangspunt, doet de uitvinding van Vajrakarur zelfs nog meer, omdat het essentiële diensten biedt aan gezinnen die er nooit over konden beschikken.

Zijn simpele maar innovatieve oplossing is een windturbine aangedreven door een 30 kW luchtgenerator met een luchtopening in het midden. Hierdoor wordt de lucht aangezogen en vervolgens gekoeld met een compressor. De waterdamp van de vochtige lucht wordt zo omgezet in water, vervolgens op de juiste wijze gefilterd en gezuiverd, voor een totale productie van ongeveer 80-100 liter per dag.

Advertisement
Madhu Vajrakarur/Facebook

Madhu Vajrakarur/Facebook

Zo kunnen water- en elektriciteitstekorten op een praktische en efficiënte manier worden omzeild. De door Madhu ontworpen en gebouwde turbine zou een zeer nuttige vondst kunnen zijn in veel moeilijk bereikbare gebieden en gekenmerkt door een bijzonder vochtig klimaat, een kenmerk dat zeker niet zeldzaam is in een land als India.

Het enige dat overblijft is om deze man te feliciteren die zijn talent heeft ingezet voor degenen in nood en de concrete behoeften waar duizenden mensen dagelijks mee te maken hebben.

Advertisement