De leden van deze stam zijn geëvolueerd om in de zee te leven: ze kunnen tot 13 minuten in apneu blijven

Janine image
door Janine

03 December 2020

De leden van deze stam zijn geëvolueerd om in de zee te leven: ze kunnen tot 13 minuten in apneu blijven
Advertisement

Er zijn mensen die van nature geneigd lijken om een ​​bepaalde activiteit uit te voeren, iets dat ze in hun bloed hebben, het resultaat van aangeboren passies of misschien van gebruiken die zijn afgeleid van de omgeving waarin ze zijn geboren en opgegroeid.

Aanpassing is in feite een eigenschap die de mensheid altijd heeft gekenmerkt en die, in gevallen zoals degene die we nu gaan beschrijven, zelfs zo ver gaat dat ze perfecte fysieke mutaties begunstigt om op de best mogelijke manier te “reageren” op de omgeving. Op de Filippijnen leeft in dit opzicht een ongelooflijke stam, waarvan de leden geboren lijken - en geëvolueerd - om te zwemmen en duiken tot grote diepten terwijl ze hun adem inhouden.

via National Geographic

Advertisement
Wonder Badjao/Youtube

Wonder Badjao/Youtube

De meeste “gewone” mensen die aan apneu denken, zouden er niet aan moeten denken om onder water hun adem langer dan een paar seconden, maximaal een minuut in te houden. Maar wat zou je ervan vinden als we je zouden vertellen dat de leden van de Bajau, de Filippijnse bevolking waar we het over hebben, fysieke kenmerken hebben waardoor ze hun adem tot wel 13 minuten achter elkaar kunnen inhouden en dieptes kunnen bereiken van wel 60 meter?

We maken geen grapje, want de Bajau, gevestigd op de Joló-eilanden en het schiereiland Zamboaga, zijn echte geboren duikers. Hun lichaam is, volgens het wetenschappelijk onderzoek dat is uitgevoerd naar dit specifieke vermogen dat ze hebben, in de loop van de tijd veranderd om hen echt buitengewone prestaties te bieden tijdens zwemmen en apneu.

Advertisement
Wonder Badjao/Youtube

Wonder Badjao/Youtube

De Bajau hebben altijd op zee geleefd: ze vissen, zwemmen, verplaatsen zich met traditionele boten en leven in constructies die direct op het water zijn gebouwd. Het behoeft dus geen betoog dat een populatie die zo verbonden is met het waterelement een natuurlijke aanpassing heeft ondergaan waardoor het zich onderscheidt van alle andere. Melissa Ilardo, een onderzoekster aan de Universiteit van Kopenhagen, heeft geverifieerd dat de Bajau een specifiek gewijzigde anatomie heeft om zelfs op grote diepten te kunnen duiken en zwemmen.

Wonder Badjao/Youtube

Wonder Badjao/Youtube

In het bijzonder is de milt van de Bajau tot 50% groter dan die van stamleden die in terrestrische gebieden leven. Precies in dit orgaan, dat de toevoer van rode bloedcellen - en dus zuurstof - in het bloed regelt, ligt het “geheim” van de wonderbaarlijke apneu's die deze mensen kunnen verdragen. De milt van de Bajau, wanneer ze onder water zijn, zou in staat zijn om de optimale omstandigheden te bevorderen om in die toestand te blijven, waardoor ze de juiste energie "consumeren" en bloed en zuurstof op de beste manier in evenwicht houden zodat ze weerstand kunnen bieden.

Dr.A.Hugentobler/Wikimedia

Dr.A.Hugentobler/Wikimedia

Het is geen toeval dat de Bajau ook wel "nomaden van de zee" worden genoemd: hun kennis van de wateren is aangeboren en eeuwenoud en door de eeuwen heen zijn hun genen veranderd om hen tot deskundige duikers te maken. Van de milt tot het vermogen om de diepte te weerstaan, via de regulering van het zuurstof- en kooldioxidegehalte in het bloed: alles in de Bajau is "ontworpen" voor aanpassing aan de wateromgeving.

Torben Venning/Wikimedia

Torben Venning/Wikimedia

We worden daarom geconfronteerd met zeer speciale mensen, wier anatomie de wetenschap kan helpen om tussenbeide te komen bij vele behandelingen voor pathologieën die verband houden met zuurstoftekort, en die ook ons “gewone” mensen een extra, buitengewoon bewijs kan geven van hoe de natuur zich weet te manifesteren met fascinerende en verrassende mechanismen.

Advertisement