In Denemarken leren kinderen op de crèche alleen het alfabet: de rest van de tijd mogen ze spelen - Curioctopus.nl
x
In Denemarken leren kinderen op de crèche…
In deze stam houden mannen een wedstrijd om dik te worden: de winnaars krijgen roem en bewondering 15 van de meest merkwaardige collecties waar mensen zich ooit aan hebben gewijd

In Denemarken leren kinderen op de crèche alleen het alfabet: de rest van de tijd mogen ze spelen

13 December 2020 • Door Janine
1.589
Advertisement

Velen herinneren zich de schooljaren met nostalgie maar soms ook met een vleugje angst, misschien denkend aan bijzonder strenge leraren die de hele klas tijdens de lesuren “onder de duim” had.

Allemaal zittend in stilte, gedisciplineerd en met een zeer precieze scheiding tussen de speelmomenten en die van het leren. Als deze beschrijving overeenkomt met je herinnering, ben je niet de enige, maar je moet weten dat er zeer verschillende onderwijssystemen zijn, zoals die in Denemarken. In de kleuterscholen van het Scandinavische land leren kinderen namelijk iets fundamenteels: de pauze.

We maken geen grapjes en we overdrijven ook niet. Denemarken heeft, net als de andere Scandinavische landen, een schoolsysteem voor jonge kinderen met een heel bijzondere benadering, juist omdat het gebaseerd is op het leren spelen, een onderdeel dat als fundamenteel wordt beschouwd in de groei van de allerkleinsten.

Ontspanning, vermaak en spel worden zo zeer serieuze schooltaken, die niet op de tweede plaats staan. Voor de leeftijd van 6 jaar is dit het programma: spelen en leren door middel van vermaak. Het enige dat kinderen in traditionele zin wordt geleerd, is het alfabet; de rest van de tijd is als het ware vrij.

Kleine leerlingen hebben weliswaar veel tijd om te spelen, maar het is niet helemaal juist te denken dat deze lange "recreatie" een doel op zich is. Kinderen gaan naar een omgeving waar ze zelfstandig de wereld kunnen verkennen, plezier hebben maar tegelijkertijd leren. Door te spelen, beginnen kinderen in feite onmiddellijk sociale vaardigheden, interpersoonlijke relaties en vooral nieuwsgierigheid in de praktijk te brengen en te ontwikkelen.

Advertisement

Allemaal in een "beschermde" omgeving, waar de leerlingen worden gevolgd, geholpen, geobserveerd en aangemoedigd om hun natuurlijke nieuwsgierigheid te kanaliseren in iets goeds en positiefs voor de groei. Als het voor veel ouders ongewoon en riskant lijkt om een ​​kind achter te laten op een school waar hij "alleen" het alfabet leert, blijven in Deense crèches de kleintjes niet achter bij de anderen, integendeel.

Onderwijs op de kleuterschool is gericht op spelen, ontdekken en nieuwsgierigheid, geen vermaak op zichzelf, maar een echt hulpmiddel om kinderen te betrekken, te versterken en meer zelfvertrouwen en zelfrespect te geven. Kinderen de vrije wil geven en hen legitimeren in hun keuzes mag volwassenen bovendien niet afschrikken: een model als dit, beredeneerd en ondersteund door pedagogische studies, kan alleen maar bijdragen aan de groei van betere volwassenen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt