Een paddenstoelenzoeker ontdekt bij toeval een 3.300 jaar oud zwaard dat in een steen zat

Janine image
door Janine

14 December 2020

Een paddenstoelenzoeker ontdekt bij toeval een 3.300 jaar oud zwaard dat in een steen zat
Advertisement

Soms slaagt het verleden erin om op de meest ongebruikelijke en bizarre manieren levend en aanwezig voor ons terug te komen, bijna alsof het op ons wachtte. We beseffen het wanneer zich zulke ongelooflijke episodes voordoen dat we denken dat het lot, of wat dan ook, ons koste wat het kost wilde laten getuigen van iets fascinerends.

De man die in Tsjechië op zoek was naar paddenstoelen, moet dat zeker hebben gedacht toen hij toevallig een object tegenkwam dat hem op zijn zachtst gezegd in een ver verleden katapulteerde. Waar hebben we het over? Over een historische schat die zo kostbaar is dat iedereen die op zoek is naar antieke voorwerpen als beroep of hobby er jaloers op zou zijn: een zwaard uit de bronstijd!

via Czech Radio

Advertisement
Etnographic Museum of Jesenicko - Czech Radio

Etnographic Museum of Jesenicko - Czech Radio

Stel je voor dat je op een herfstdag de deur uit gaat, vastbesloten om een ​​mooie mand met paddenstoelen mee naar huis te nemen en de verrassing om voor een 3.300 jaar oud zwaard te staan. Iedereen, net als deze man, zou een behoorlijke emotie hebben gevoeld bij het ervaren van het klassieke "beginnersgeluk". Geen onderzoek, geen team archeologen: de gelukkige avonturier ontdekte het wapen bij toeval.

Roman Novak, zo heet hij, zei dat hij in het district Jesenicko was om paddenstoelen te zoeken nadat de overvloedige regen de optimale omstandigheden had gecreëerd. Op een gegeven moment zag hij een stuk metaal "uit enkele stenen steken" en, in de veronderstelling dat het een oude vondst was, begon hij te graven, in de hoop het eruit te halen.

Na enig werk presenteerde het object zich aan hem in al zijn onverwachte pracht: het was een bronzen zwaard, compleet met een uitgesneden handvat. Daarom besloot Roman het object naar de autoriteiten te brengen, om het door de archeologen van het Silezisch Museum te laten analyseren, die het belang van de ontdekking opmerkten. Het object is in feite gedateerd 1.300 v. Chr. en is het tweede van dit type dat ooit in die gebieden is gevonden.

Advertisement
Szleske Museum

Szleske Museum

Na meer diepgaand onderzoek werd bevestigd dat het bronzen voorwerp was gemaakt volgens de klassieke methoden die destijds werden gebruikt en dat het hoogstwaarschijnlijk een sierobject was in plaats van een verdedigings- of gevechtsvoorwerp. Een kenmerk dat deze ontdekking bijzonder zeldzaam en belangrijk maakt, is de achthoekige handgreep, waardoor deze stabieler en praktischer vast te houden is.

Een werkelijk kostbaar object, voor een al even verrassende ontdekking, die experts ertoe zal aanzetten om onderzoeken uit te voeren in het gebied waar het zwaard zich bevond. Het is verbazingwekkend hoe de meest fascinerende ontdekkingen soms heel onverwachts plaatsvinden!

Advertisement