Een zeldzame krijgerhelm van 2500 jaar geleden ontdekt: het bevond zich in een grot vol kostbare schatten

Janine image
door Janine

18 December 2020

Een zeldzame krijgerhelm van 2500 jaar geleden ontdekt: het bevond zich in een grot vol kostbare schatten
Advertisement

Er worden zulke sensationele ontdekkingen gedaan dat ze ons in een oogwenk kunnen katapulteren midden in scènes en situaties die we misschien tot dan toe alleen kenden uit geschiedenisboeken, films of documentaires. Dit is ongetwijfeld de ervaring die archeologen hebben meegemaakt die zich voor het graf van een krijger bevonden waarin al millennia lang zeldzame en kostbare schatten bewaard zijn gebleven, objecten die ons in één oogopslag spectaculaire suggesties kunnen geven.

Het symbool van deze vondst is in feite een zeldzame bronzen helm met een typische open gezichtsvorm, waarvan de oorsprong teruggaat tot het oude Griekenland, met alle waarschijnlijkheid tot een periode tussen de achtste en zevende eeuw voor Christus. Duizenden jaren lang bleef het daar liggen, samen met een schat aan metalen wapens in de ongelooflijke begraafplaats, een ware grot van schatten.

via Greek Reporter

Advertisement
Dubrovnik Museum - Greek Reporter

Dubrovnik Museum - Greek Reporter

We zijn in Kroatië, om precies te zijn in Zakotarac, in het zuiden van Dalmatië. Het is hier dat onderzoekers vanaf 2019 een gebied van bijzonder archeologisch belang hebben geïdentificeerd. Zo hebben opgravingen de beruchte rotsgraf aan het licht gebracht, waarschijnlijk gewijd aan een krijger die leefde in de 4e eeuw voor Christus.

Het is in feite een Grieks-Illyrisch object, een accessoire dat door de eeuwen heen populair werd en in verschillende typen werd gesmeed totdat het verouderd raakte. De krijger, geplaatst in een oost-west positie, was niet de enige in de begraafplaats. Volgens de vondsten van archeologen werden er in feite minstens twee andere mensen begraven, onder wie een vrouw met een bronzen armband.

Maar wat de ontdekking van dit graf onthulde, eindigde daar niet. Behalve de helm en de armband stonden de experts zelfs voor tientallen metalen wapens, Griekse vazen, speren, messen, bronzen ornamenten, glaspasta en parels van barnsteen. Kortom: een echte kist met oude schatten, die ons kostbare getuigenissen kan geven over het leven van die tijd en over de gebruiken van de mensen die op die plaatsen woonden.

Advertisement
Dubrovnik Museum - Greek Reporter

Dubrovnik Museum - Greek Reporter

Volgens professor Potrebica, onderzoekscoördinator van de Universiteit van Zagreb, is de Grieks-Illyrische helm "uitzonderlijk zeldzaam" omdat hij deel uitmaakt van een typologie van accessoires waarvan in Europa slechts ongeveer 40 exemplaren bekend zijn. De vazen ​​die bij de begraafplaats zijn gevonden, zijn ook van aanzienlijk belang en zeldzaamheid, volgens onderzoekers tot de meest waardevolle van die tijd. De bedoeling van de onderzoekers is om door te gaan met de onderzoeken in het gebied, wat als veelbelovend wordt beschouwd in termen van archeologische vondsten en getuigenissen.

We moeten gewoon afwachten of het onderzoek andere vondsten zoals deze aan het licht zal brengen, fascinerende "flitsen" over de geschiedenis van ons allemaal, waardoor we beter begrijpen hoe we waren.

Advertisement