Deze man beweert de reïncarnatie van Jezus te zijn - hij heeft duizenden volgers en gelooft in een naderende apocalyps

Janine image
door Janine

15 December 2020

Deze man beweert de reïncarnatie van Jezus te zijn - hij heeft duizenden volgers en gelooft in een naderende apocalyps
Advertisement

Wat zou je denken als we je zouden vertellen dat er een man is die verkondigt dat hij de reïncarnatie van Jezus Christus is, dat hij een eigen kerk wist te stichten, compleet met leringen en volgelingen die bereid zijn te geloven dat er een rampzalige en apocalyptische zondvloed op komst is?

We zijn er zeker van dat in het begin iedereen een beetje sceptisch zou zijn. Toch is deze persoon er in de loop der jaren in geslaagd om een ​​enorme aanhang om hem heen te creëren, het is zelfs een echt fenomeen.

via The Guardian

Advertisement
sophiakatarina/Instagram

sophiakatarina/Instagram

Zijn naam is Sergej Anatol'evič Torop, beter bekend als Vissarion, en hij is een voormalige Russische politieagent wiens "Kerk van het Laatste Testament" naar schatting tussen de 5.000 en 10.000 volgers wereldwijd heeft. Vissarion kwam begin jaren ’90 in het Russische nieuws, op een bijzonder complex historisch moment voor de natie, gekenmerkt door onzekerheid over de toekomst na de Sovjet-Unie.

Deze man die zichzelf zelfs de reïncarnatie van Jezus noemde - en die fysiek begon te lijken op de iconen van de christelijke Messias - verschafte nieuwe inzichten om in te geloven en trok de aandacht. Zijn "leringen" zijn echter altijd nogal verward en duister gebleven, en mengen op een bepaalde manier overtuigingen die zijn afgeleid van de orthodoxe kerk, het boeddhisme, ecologische principes en andere doctrines.

Advertisement
official_cotlt/Instagram

official_cotlt/Instagram

Volgens Vissarion en zijn volgelingen zou de aardse wereld in feite zijn ontstaan ​​uit twee afzonderlijke big-bangs, terwijl de menselijke ziel zou zijn geboren uit een goddelijke entiteit. Bovendien vindt een "buitenaardse" aanwezigheid, gedefinieerd als de "geest van de ruimte", ook ruimte in zijn doctrine. Zowel hij als zijn volgelingen, waaronder een verbod geldt op het consumeren van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, drinken en roken, zijn ervan overtuigd dat een ramp van enorme omvang op handen is. Een ware apocalyptische zondvloed waarvan alleen degenen die met Vissarion leven in de gemeenschap die hij zelf in Siberië heeft gesticht, genaamd Tiberkul, zullen worden gered.

Voor volgelingen van deze man is Vissarion een figuur die constante verering verdient. Elk woord van hem wordt zorgvuldig beluisterd en opgevolgd, en iedereen streeft naar verlossing na het beweerde "einde van de wereld". In zijn gemeenschap is het mogelijk dat een man meer dan één vrouw heeft - als de eerste het daarmee eens is - en men leeft volgens een volstrekt zuinige levensstijl. Naast de persoonlijkheidscultus en overdenkingen op de vermeende naderende apocalyps, brengen de volgelingen van Vissarion hun dagen door met luisteren naar hem en ondergedompeld in nauw contact met de natuur.

In september 2020 werd de leider van de Kerk van het Laatste Testament door de Russische autoriteiten, samen met zijn naaste medewerkers, gearresteerd op beschuldiging van emotioneel geweld tegen zijn volgelingen, van wie naar verluidt grote sommen geld werden afgeperst. Het was algemeen bekend dat de Russisch-orthodoxe kerk altijd tegen deze sekte was, ook al waren er tot op dat moment nooit officiële maatregelen zoals deze arrestaties geweest. De waarheid over de aantijgingen zal tijdens het onderzoek worden vastgesteld; wat zeker is, is dat het fenomeen dat rond deze man is ontstaan ​​op zijn zachtst gezegd merkwaardig is. Wie weet of Vissarion in de toekomst echt zal worden herinnerd als een "Messias" of gewoon als een van de vele mensen die geloofden dat ze buitengewone eigenschappen hadden...

Advertisement