Dit autistische kind is in staat om gedetailleerde stadsportretten te maken, ondanks dat hij ze maar één keer heeft gezien

Janine image
door Janine

26 December 2020

Dit autistische kind is in staat om gedetailleerde stadsportretten te maken, ondanks dat hij ze maar één keer heeft gezien
Advertisement

Zijn naam is Alex Baker en hij is 11 jaar oud, zijn beslist buitengewone fotografische geheugen heeft hem viraal gemaakt vanwege de precisie waarmee hij zich stadslandschappen kan herinneren nadat hij ze maar één keer heeft gezien. Een aangeboren talent dat van Alex, die met zijn passie, die van tekenen, hem in staat stelt om prachtige stadsomtrekken na te bootsen op een niveau dat volkomen atypisch is voor een kind van zijn leeftijd.

Op 5-jarige leeftijd bezocht Alex met zijn familie Londen, na slechts een paar uur in de metropool te hebben doorgebracht, keerde hij terug naar huis en begon onmiddellijk te tekenen. Met een potlood in de hand begon hij de lijnen van de stad te volgen op basis van wat hij zich herinnerde. Alex tekent al sinds hij ongeveer 2 jaar oud was en zijn fotografische geheugen heeft hem altijd geïnspireerd om dingen te reproduceren die hij al had gezien en die hij goed in zijn hoofd had geprent.

via Metro

Advertisement
HillPark / Youtube

HillPark / Youtube

Alex heeft in zijn portfolio illustraties van veel steden die hij misschien zelfs alleen op foto's heeft gezien. Zijn visuele vermogen stelt hem in staat omgevingen te creëren waarin hij nog nooit een voet heeft gezet, waarbij hij alleen de foto’s uit de boeken observeert. Alex zou graag op zijn eigen manier New York bezoeken, zodat hij voor zijn inspiratie niet naar boeken hoeft te grijpen. In deze afbeelding is er de voorstelling van Manhattan zoals gezien door Alex 'ogen. Zoals je kunt zien, is het detailniveau van de gebouwen heel duidelijk.

Advertisement
Hillpark / Youtube

Hillpark / Youtube

Bovenal laat de volgorde waarin deze worden weergegeven, door positie en hoogte, je echt stomverbaasd achter. Om nog maar te zwijgen van het perspectief dat ook op een lineaire en precieze manier wordt voorgesteld. Zijn favoriete stad blijft echter Londen. Een van zijn beste werken is in feite the Parliament.

Ook zijn vertegenwoordiging van de Tower Bridge met Canary Wharf op de achtergrond komt uit Londen. De moeder van Alex is duidelijk erg trots op haar kleine wonderkind: "Hij heeft gewoon een ongelooflijk geheugen en brengt uren en uren door in zijn slaapkamer om steden te tekenen. We zijn erg trots op hem."

HillPark / Youtube

HillPark / Youtube

"Ik hou ervan steden te tekenen die er ingewikkeld uitzien. Ik hou echt van Londen, vooral het deel van het financiële district waar de gebouwen er zo oud uitzien." zei Alex.

Het is geen mysterie dat Alex als hij opgroeit professioneel kunstenaar wil worden. En van onze kant willen we hem het allerbeste wensen voor wat hem al te wachten staat, namelijk een succesvolle carrière.

Advertisement