Dankzij zonne-energie kan een onderzoeksteam zeewater in slechts 30 minuten drinkbaar maken

Janine image
door Janine

23 Januari 2021

Dankzij zonne-energie kan een onderzoeksteam zeewater in slechts 30 minuten drinkbaar maken
Advertisement

Er zijn dingen die mensen die in de "juiste" delen van de wereld zijn geboren, vaak gewoon als vanzelfsprekend beschouwen. Het drinken van water is daar zeker een van. Hoewel het voor velen een primair en gegarandeerd goed lijkt, zijn de beschikbaarheid en aanwezigheid ervan zeker niet zo wijdverspreid over de hele wereld.

Volgens een WHO-rapport zijn er heel veel mensen die elke dag met watertekorten en een gebrek aan veilig drinkwater moeten omgaan, namelijk ongeveer 785 miljoen. Een meer dan enorm cijfer, voor een probleem waarop het steeds urgenter wordt om in te grijpen, en dat te doen met intelligente, revolutionaire en ecologische oplossingen zoals degene waarover we het nu gaan hebben. Op onze planeet is er geen gebrek aan water: ook dat wat niet basaal is bruikbaar maken, is een fundamentele uitdaging. Een onderzoeksteam slaagde erin om die van de zee in slechts 30 minuten drinkbaar te maken.

via Clarin

Advertisement
DFID - UK Department for International Development/Wikimedia

DFID - UK Department for International Development/Wikimedia

Drinkbaar, veilig en schoon, in ongeveer een half uur en door middel van duurzame energie. Het is geen droom of utopie, maar de realiteit van wat het wereldwijde onderzoeksteam onder leiding van professor Huanting Wang, van de afdeling Chemical Engineering van de Australische universiteit Monash, heeft bereikt. Het nieuws is er een dat mensen een zucht van verlichting en hoop doet slaken, in het licht van de implicaties die ze zouden kunnen hebben voor minder bedeelde delen van de wereldbevolking.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Sustainability, beschrijft hoe de onderzoekers inheemse deeltjes uit zeewater konden filteren en 139,5 liter drinkwater per kilogram MOF per dag konden genereren, waarbij met “MOF" een metaal-organisch materiaal wordt bedoeld, speciaal gebruikt voor vloeibare transformatie. Zonder al te veel op technische details in te gaan, is het voldoende om te weten dat deze methode veel effectiever is dan de klassieke ontziltingstechnieken, waardoor het in feite revolutionair is.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

In tegenstelling tot andere methoden, die een nogal opvallende energieabsorptie hebben, maakt deze nieuwe technologie gebruik van zonne-energie, de meest voorkomende en hernieuwbare bron die onze planeet ons ter beschikking stelt. Efficiëntie en respect voor het milieu, waardoor wetenschappers PSP-MIL-53 konden maken, een lichtgevoelige MOF "gespecialiseerd" in deze moeilijke taak.

“Onze studie heeft met succes aangetoond dat fotoresponsieve MOF's een veelbelovend, energie-efficiënt en duurzaam ontziltings adsorptiemiddel zijn - aldus professor Wang - we zijn een enthousiast nieuw pad ingeslagen om de vraag naar energie te verminderen en de duurzaamheid van waterontzilting te verbeteren”. We hopen natuurlijk dat dit het geval is en dat binnenkort veel mensen in nood zullen profiteren van deze zeer belangrijke ontdekking.

Advertisement