Op zijn twaalfde bouwde hij thuis een kernfusiereactor en kwam in het Guinness Book of World Records - Curioctopus.nl
x
Op zijn twaalfde bouwde hij thuis een…
Egypte, perfect bewaard gebleven 2500 jaar oude mummie ontdekt: het zou de eerste van vele andere kunnen zijn 20 mensen die tijdens het wandelen in het bos werden geconfronteerd met de meest vreemde en verontrustende dingen

Op zijn twaalfde bouwde hij thuis een kernfusiereactor en kwam in het Guinness Book of World Records

12 Oktober 2020 • Door Janine
1.505
Advertisement

Als de wereld niets anders doet dan kernfusiereactoren bouwen zo groot als voetbalvelden, zijn er ook mensen die de kernfusie van atomen gebruiken, niet door ze te vernietigen, maar door het fusieproces direct in de comfortabele slaapkamer thuis te recreëren. Nog geen 13 jaar oud, slaagde een tiener uit Memphis in Tennessee hierin, en om deze reden trad hij officieel toe tot het Guinness Book of World Records. Dit is het verhaal van Jackson Oswalt.

Deze jongen slaagde erin om twee deuteriumatomen samen te smelten in een kleine fusiereactor die hij bij hem thuis bouwde. Geïnspireerd door de ervaring van Taylor Wilson, de 14-jarige tiener die eerder het record in handen had, bouwde Jackson een zelfgemaakte kernfusiereactor in thuisformaat.

De jongen vertelde over zijn buitengewone ervaring: "Ik kon elektriciteit gebruiken om twee deuteriumatomen samen te versnellen zodat ze samensmelten tot een helium 3 [isotoop] atoom, dat ook een neutron vrijgeeft dat kan worden gebruikt om water te verwarmen en een stoommachine te ontsteken, die op zijn beurt elektriciteit produceert."

Een lang en delicaat proces dat Jackson in detail heeft uitgelegd in de Guinness World Record-video: "De temperatuur in mijn fuser varieert, maar het is ongeveer 100 miljoen graden [Kelvin]."

Advertisement

Kortom, niet precies hetzelfde vermogen als een kernreactor van enorme omvang, maar functioneel genoeg om een ​​werkelijk uitzonderlijke atomaire splitsing uit te voeren.

Complimenten, Jackson!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt