Een team van Japanse natuurkundigen en ingenieurs laat voorwerpen zweven via geluid

door Skip

22 Augustus 2021

Een team van Japanse natuurkundigen en ingenieurs laat voorwerpen zweven via geluid
Advertisement

Iets verplaatsen zonder het aan te raken of daar hulpmiddelen voor gebruiken. Iedereen zou bij het lezen van zo'n zin het mogelijk direct opvallen dat er iets niet klopt, dat het onnatuurlijk klinkt en het ook gewoon niet mogelijk is. Maar toch, als we het Japanse onderzoek mogen geloven dat we zo met je gaan bespreken, dan lijkt het er toch wel op dat een dergelijke manier van verplaatsen mogelijk is.

Hoe dat kan laat zich makkelijk samenvatten. De door een Japans team van ingenieurs en natuurkundigen ontwikkelde technologie zou het mogelijk maken om voorwerpen van een bepaald gewicht te kunnen manipuleren door de kracht van geluid. Ja dat lees je goed. Door soortgelijke resultaten die al zijn geboekt op dit gebied met lasers als startpunt te nemen, zijn de onderzoekers erin geslaagd een soort "akoestische val" te realiseren. Hierin kunnen dan solide objecten zweven door middel van geluidsgolven.

via Japanese Journal of Applied Physics

Advertisement
SciTech Daily/Youtube

SciTech Daily/Youtube

Er zijn talloze sectoren die zouden kunnen profiteren van zo'n technologie als deze, onder meer in de biomedische techniek en in de ontwikkeling van farmaceutische producten. Kleine voorwerpen manipuleren zonder ze aan te raken kan in zulke kaders nog echt heel nuttig gaan blijken. Hoewel er al zogenaamde 'optische pincetten' bestaan waarbij een techniek wordt toegepast gebaseerd op speciale lasers die voorwerpen kunnen laten zweven en er 'druk' op uit kunnen oefenen, lijkt dit Japanse onderzoek toch meer potentie te hebben omdat er waarschijnlijk zwaardere objecten mee kunnen worden verplaatst. 

Dat is tenminste wat Shota Kondo en Kan Okubo van de Tokyo Metropolitan University hebben beweerd nadat ze aan de wereld hun rondvormig akoestische array hebben gepresenteerd. Of in goed Nederlands: rondvormig akoestisch veldopstelling. Dit toestel kan dus door een geluidsveld te creëren de voorwerpen die hierin liggen laten opstijgen en ze dus laten zweven.    

Advertisement
SciTech Daily/Youtube

SciTech Daily/Youtube

De wetenschappers zeggen "dus een akoestische val gecreëerd te hebben, met geluidskanalen die geoptimaliseerd zijn wat betreft fase, reikwijdte en reproductie." Toen de Japanse onderzoekers de array onderverdeelde in aparte blokken konden ze het gewenste akoestische veld opwekken.  

SciTech Daily/Youtube

SciTech Daily/Youtube

"We hebben er vertrouwen in dat we in toekomstige onderzoeken erin zullen slagen dit toestel stabieler te maken" zo stellen de Japanse onderzoekers. De methode is momenteel niet helemaal betrouwbaar omdat het apparaat niet gemakkelijk te bedienen valt, zoals uiteen is gezet in het vakblad Japanese Journal of Applied Physics, waar de onderzoeksresultaten in gepubliceerd zijn.

SciTech Daily/Youtube

SciTech Daily/Youtube

Ondanks deze eerste hobbeltjes lijdt het geen twijfel dat het resultaat dat geboekt is echt fantastisch is. Het is echt een stap vooruit vergeleken met voorgaande technieken binnen dit domein. Het is te hopen dat het kan worden verfijnd en dat het binnen steeds meer sectoren kan worden toegepast. Wat denk jij? Soms lijkt de wetenschap een beetje... gebaseerd op magie! 

Advertisement