5 levensstijlen die de basis kunnen zijn van een lang leven voor Japanners - Curioctopus.nl
x
5 levensstijlen die de basis kunnen…
Haar hond verliest zoveel haar dat het baasje besluit ze te verzamelen en er een paar laarzen mee te bedekken Een man ontdekt 1.300 gouden munten tijdens het birdwatching: een schat die al bijna twee millennia begraven ligt

5 levensstijlen die de basis kunnen zijn van een lang leven voor Japanners

06 Januari 2021 • Door Janine
2.680
Advertisement

Dat Japan een land is dat voor loopt op de rest van de wereld is duidelijk, en niet alleen vanuit technologisch oogpunt. De gemiddelde levensverwachting in Japan is hoger dan in andere landen: ongeveer 70.000 mensen in Japan hebben de 100 jaar bereikt en overschreden. Okinawa wordt zelfs "het land van de onsterfelijken" genoemd en de oudste persoon ter wereld, die 117 jaar oud werd, was een Japanner. Bestaat er een geheim om zo lang te leven?

via: Cnbc

1. Het dieet

Het dieet is zeker een van de eerste geheimen van de lange levensduur van het Japanse volk. De vleesconsumptie is beperkt: de belangrijkste eiwitbronnen zijn vis of tofu. Vooral vis is gezond voor het hart omdat het rijk is aan omega-3-vetzuren. Daarnaast is de traditionele Japanse keuken gebaseerd op soepen, groenten en rijst: de ideale Japanse maaltijd is uit voedingsoogpunt evenwichtig, vetarm en caloriearm.

2. Ikigai

De Japanners hebben een heel specifiek doel in het leven, en ze definiëren dit doel als "Ikigai", oftewel "wat de moeite waard is om voor te leven". Dit is de reden waarom Japanners 's ochtends opstaan met een glimlach op hun lippen. Een studie uit 2008, uitgevoerd door de Universiteit van Tohoku, onderzoekt de gezondheidsvoordelen van ikigai en ontdekte dat degenen die aangaven ikigai te hebben een lager percentage risico lopen om hart- en vaatziekten op te lopen. Bovendien brengt het nastreven van een doel veel vreugde, en dit heeft ook positieve gevolgen voor de geestelijke gezondheid van mensen.

Advertisement

3. Lichamelijke activiteit

Lichamelijke activiteit speelt ook een cruciale rol in de levensduur van de Japanners. Vaak bereiken ze verschillende plaatsen liever met de fiets of te voet en niet met de auto. Om actief te blijven, beoefenen veel Japanse ouderen "radiogymnastiek": het is een dagelijkse uitzending die om 6.30 uur 's ochtends op radio en tv wordt uitgezonden en veel mensen beginnen hun dag door hun spieren te activeren en wat te bewegen.

4. Gezondheidszorg

In Japan is de gezondheidszorg universeel en betaalbaar. Bovendien zijn gezondheidsonderzoeken op scholen en in de meeste bedrijven gratis en worden ze vaak als een verplichting ervaren.

5. Hygiëne

Japan wordt beschouwd als een van de meest hygiënische landen ter wereld: de handen worden heel vaak gewassen en Japanners hebben altijd mondkapjes gedragen om hun neus en mond te bedekken, vooral zodra ze het begin van verkoudheidsverschijnselen opmerkten. Japanners zullen daarom erg moeilijk infectieziekten oplopen. Ook op openbare plaatsen wordt veel aandacht besteed aan hygiëne.

Advertisement

Er bestaat geen wondermethode

Er bestaat geen toverstaf, net zoals er geen wonderbaarlijke methode is om lang te leven. Deze geheimen van de Japanners zijn gezond omdat ze dag in dag uit worden beoefend, niet slechts één keer. Het aannemen van een gezonde levensstijl, zowel fysiek als mentaal, is de sleutel om veroudering zoveel mogelijk tegen te gaan.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt