Een man ontdekt 1.300 gouden munten tijdens het birdwatching: een schat die al bijna twee millennia begraven ligt - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Een man ontdekt 1.300 gouden munten…
5 levensstijlen die de basis kunnen zijn van een lang leven voor Japanners 14 mensen die zeiden dat ze professionals waren, maar hun werk suggereert iets anders

Een man ontdekt 1.300 gouden munten tijdens het birdwatching: een schat die al bijna twee millennia begraven ligt

Door Janine
22.182
Advertisement

Het is niet de eerste keer dat we het hebben over authentieke schatten die door puur toeval zijn ontdekt door mensen die niet eens dachten dat ze ze zouden kunnen tegenkomen. We hebben het over al die sensationele en onverwachte vondsten, die nieuws opleveren en een sensatie en charme opwekken, juist omdat ze iedereen zouden kunnen overkomen.

De man over wie we je gaan vertellen weet er alles van, die een echte schat tegenkwam terwijl hij vogels aan het kijken was in een veld in het oosten van Engeland. Onder de grond bevond zich een opvallend aantal oude munten, door experts geanalyseerd en beoordeeld als kostbare voorwerpen.

via: Daily Mail

Bij het achtervolgen van een buizerd gebeurde het dat de aandacht van de man - bewust anoniem gebleven - werd getrokken door een glinstering die vanaf de grond kwam. Behalve dat hij een vogelliefhebber is, heeft de gelukkige avonturier ook een metaaldetector, ook al was het die dag - zoals hij later vertelde - helemaal niet zijn bedoeling om op zoek te gaan naar schatten.

De gouden gloed was echter het onderzoeken waard. En het duurde niet lang voordat hij ontdekte dat het van een munt kwam die er heel erg oud uitzag. Nadat hij had opgemerkt dat er anderen in de directe omgeving waren, rende de man naar huis om zijn vertrouwde instrument te halen en vervolgde zijn zoektocht. Binnen enkele uren vond hij zo'n 1.300 munten uit de periode 40-50 na Christus.

Bijna 2000 jaar lang lag dat geld daaronder begraven, “opgeslokt” door een onvermoed Engels kamp. Onnodig de verrassing van de man te beschrijven toen hij besefte wat hem te wachten stond. Na analyse van de experts werd bekend gemaakt dat elke munt een waarde heeft van ongeveer 720 euro die, vermenigvuldigd met 1.300, op zijn zachtst gezegd verbazingwekkende resultaten geeft. De schat zou in feite meer dan 900.000 euro waard zijn!

Volgens kenners dateren de munten uit de tijd dat de Keltische koningin Boudicca de grootste opstand leidde tegen de Romeinen, aan het hoofd van de Iceni-stam. Het is mogelijk dat de betreffende munten een soort aanbetaling waren, daar verborgen zodat men er in geval van nood gebruik van kon maken. Wat de geschiedenis van deze fascinerende munten ook moge zijn, er bestaat geen twijfel over het unieke karakter van de vondst.

Advertisement

"Ik was buiten adem - zei de anonieme ontdekker - ik ging wandelen en bevond me tegenover een Keltische schat". De verantwoordelijke autoriteiten zullen nu beslissen of de man het ontdekte voor zichzelf mag houden of dat hij de kostbare voorwerpen aan een museum moet schenken, tegen een vergoeding die wordt gedeeld met de eigenaar van het veld. In ieder geval was het voor hem werkelijk een meer dan gelukkige gebeurtenis, die elke vergelijkbare bevinding verre overtreft.

Een buitengewone ontdekking, niet alleen voor hem, maar voor de hele mensheid, die dankzij deze munten de mogelijkheid heeft om in nauw contact te komen met kostbare en fascinerende elementen, die ons iets meer kunnen vertellen over ons verleden en een periode vol met gebeurtenissen zoals die waarin koningin Boudicca leefde. Wie weet hoeveel andere soortgelijke schatten er onder onze voeten begraven zouden kunnen liggen…

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt