Honderden puppy's die tijdens de lockdown door families zijn gekocht, zijn te koop aangeboden

Janine image
door Janine

07 Januari 2021

Honderden puppy's die tijdens de lockdown door families zijn gekocht, zijn te koop aangeboden
Advertisement

Soms denk je, tegenover bepaalde gebeurtenissen en nieuwsberichten, echt dat mensen in staat zijn om bijna oneindige demonstraties te geven van weinig gevoeligheid en egoïsme die tot het hoogste niveau worden doorgevoerd. We beseffen dit, om maar een voorbeeld te geven, elke keer dat er daden van kwaad en misbruik worden gepleegd tegen weerloze dieren, behandeld als zielloze wezens, als speelgoed overgeleverd aan onze bevliegingen.

We konden niet anders denken nadat we vernamen dat veel gezinnen die puppy's kochten tijdens de lockdown vanwege de Coronavirus-pandemie, nu in niet mis te verstane bewoordingen besluiten om van ze af te komen.

via The Times

Advertisement
Pixabay - archive image

Pixabay - archive image

Helaas is dit het geval en komt het alarm uit verschillende contexten over de hele wereld. De lange maanden van opsluiting om de ziekte te bestrijden die de wereld sinds de eerste maanden van 2020 heeft geschokt, hebben veel gezinnen ertoe aangezet dieren te kopen, wezens die gezelschap houden en de huiselijke sfeer opfleuren. We hebben het in het bijzonder over honden, die als pup mee naar huis werden genomen.

Een geleidelijke terugkeer naar normaal was echter alles wat nodig was voor veel mensen om te beseffen dat ze deze honden niet langer wilden hebben. Hoewel velen nog steeds vanuit huis werken, lijkt het erop dat de “bevlieging” van het adopteren van een dier tijdens de lockdown verleden tijd is. Dit wordt bevestigd door de vele advertenties die zijn verschenen op websites die zijn gewijd aan dieren, puppy's van 6 tot 12 maanden die worden aangeboden voor bedragen die vaak hoger zijn dan 3.000 euro.

Advertisement
Pxhere - archive image

Pxhere - archive image

Het is alsof de eigenaren, die moe waren van wat eens een aangename afleiding was, nu besloten hebben om verder te gaan, meer dan ooit bereid om het grote bedrag dat ze hebben uitgegeven terug te krijgen. Afgezien van het feit dat het adopteren van een dier een keuze is die altijd de voorkeur verdient boven kopen, moet je, wanneer je besluit een hond mee naar huis te nemen, er altijd rekening mee houden om het op de beste manier te kunnen onderhouden en verzorgen.

In veel, te veel gevallen zien we zelfs dieren die bijna volledig aan zichzelf zijn overgelaten, door families die ze als weinig meer beschouwen dan “accessoires” waarmee ze plezier kunnen hebben, anderen kunnen laten zien en kunnen zeggen dat ze een hond hebben. Beagles, Belgische herders, buldoggen: er zijn zoveel raszuivere dieren die worden verkocht na minder dan een jaar samenwonen met mensen die hen leken te hebben verwelkomd. En de redenen zijn bijna altijd dezelfde: tijdgebrek, te veel verplichtingen, impulsief genomen beslissingen zonder de consequenties goed in te schatten.

Flickr user brykmantra/Wikimedia Commons - archive image

Flickr user brykmantra/Wikimedia Commons - archive image

En helaas zijn dergelijke situaties ook behoorlijk schadelijk voor de honden zelf, die emotionele onthechting en onaangename veranderingen van omgeving ervaren. Naast de advertentiesites hebben liefdadigheidsinstellingen ook bevestigd dat de afgelopen maanden de telefoontjes van mensen die op zoek waren naar iemand die voor hun honden kon zorgen, zich hebben vermenigvuldigd, in een nogal triest en ontnuchterend fenomeen.

Opnieuw hebben mensen een gebrek aan vooruitziendheid getoond, met negatieve en duidelijke gevolgen voor veel nietsvermoedende en onschuldige wezens.

Advertisement