Een vrouw ontdekt dat de "rots" om haar paard op te stijgen eigenlijk een zeldzaam Romeins artefact is

Janine image
door Janine

21 Januari 2021

Een vrouw ontdekt dat de "rots" om haar paard op te stijgen eigenlijk een zeldzaam Romeins artefact is
Advertisement

In de tuin van een Engels huis, om precies te zijn in Hampshire, werd een onverwachte ontdekking gedaan: een rots die 10 jaar lang door de eigenaar van het landgoed werd gebruikt als springplank om paard te rijden, is eigenlijk een zeldzaam Romeins artefact. Op een dag zag de vrouw een vreemde lauwerkrans uitgehouwen in het rotsoppervlak en belde een expert om meer te weten te komen.

via Woolley and Wallis

Advertisement
Wolley and Wallis

Wolley and Wallis

De archeoloog die de rots beoordeelde, zei dat hij voor een zeldzame vondst stond: de rotsplaat, ongeveer 63 cm lang, dateert uit de 2e eeuw na Christus. en de schatting van de waarde ligt tussen 11.000 en 16.000 euro. Het is nog steeds niet bekend hoe het marmeren meesterwerk in Engeland terechtkwam. Volgens een verklaring van Woolley en Wallis, een Brits veilinghuis dat zich momenteel bezighoudt met de verkoop van de rotsplaat, is deze waarschijnlijk uitgehouwen in Griekenland of Klein-Azië. Wetenschappers zijn erin geslaagd enige informatie op te sporen. De inscriptie luidt: "het volk (en) de jonge mannen (eer) Demetrios (zoon) van Metrodoros (de zoon) van Leukios.

Advertisement
No-longer-here/Pixabay

No-longer-here/Pixabay

Hoewel het oude Romeinse rijk zich uitstrekte tot de Britse eilanden, werd deze plaat niet lokaal geproduceerd; volgens Woolley en Wallis is het waarschijnlijk ongeveer 300 jaar geleden naar Engeland gebracht als resultaat van de Grand Tours van de late 18e en 19e eeuw, toen rijke aristocraten door Europa reisden om klassieke kunst en cultuur te leren. Het echt onverklaarbare is hoe het artefact in een tuin terechtkwam.

Advertisement