Een troupe ziet pinguïns in levensgevaar en besluit hen te helpen, ook al is dat in strijd met de regels

Janine image
door Janine

04 Februari 2021

Een troupe ziet pinguïns in levensgevaar en besluit hen te helpen, ook al is dat in strijd met de regels
Advertisement

Iedereen die een documentaire over een natuurlijk thema wil maken, weet het goed: kom nooit tussenbeide en bemoei je nooit met de scènes die worden geobserveerd, gefotografeerd of gefilmd. Het is een soort basisregel voor iedereen die dit soort activiteiten graag uitoefent, gericht op het bevorderen van de absolute intimiteit van dieren zonder het natuurlijke evenwicht op enigerlei wijze te verstoren.

En hoewel het in eerste instantie misschien eenvoudig lijkt, is dit niet altijd het geval. Waarnemers, fotografen en filmmakers komen soms in situaties terecht waarin het echt moeilijk is om onbewogen en "onzichtbaar" te blijven. Als je het niet gelooft, vraag het dan aan de troupe waarover we je gaan vertellen. Tijdens het filmen van een groep pinguïns voor een televisiedocumentaire waren ze getuige van een bijzonder hartverscheurende scène, die hen dwong de regel te breken van observeren zonder in te grijpen.

via BBC

Advertisement
BBC Earth/Youtube

BBC Earth/Youtube

De betreffende episode vond plaats op Antarctica met een groep van de docuserie “Dynasties", geregisseerd door de beroemde David Attenborough en geproduceerd door BBC Earth. Tijdens het filmen van een aflevering gewijd aan de keizerspinguïns, kwam de groep ongeveer vijftig exemplaren van deze vogels tegen die vastzaten in een soort ijskloof, waaruit ze niet zo gemakkelijk hadden kunnen ontsnappen. 

Advertisement
BBC Earth/Youtube

BBC Earth/Youtube

De ernst van de situatie waarin de vogels waren aangetroffen, was voor de groep direct duidelijk. En daar ontstond het dilemma: wat te doen? De pinguïns aan hun lot overlaten, ongetwijfeld dramatisch en fataal, of hen helpen om daar weg te komen? In een video die BBC Earth op YouTube heeft gedeeld, kun je alle opwinding van het moment voelen. In strijd met de regels van documentairemakers besloot de groep om te proberen een paar treden in het ijs te graven om de pinguïns uit de glibberige uitsparing te laten ontsnappen. 

BBC Earth/Youtube

BBC Earth/Youtube

Het duurde een paar uur voordat ze een moeder met haar jong zagen die erin was geslaagd over de ijsmuur te klimmen en met al haar kracht in veiligheid was gekomen. Terwijl sommige pinguïns van de kolonie al met hun leven hadden betaald voor de slechte situatie waarin ze zich bevonden, realiseerden vele anderen zich gelukkig dat de door de bemanning gegraven helling hun ontsnappingsroute was. 

Mark 1333/Youtube

Mark 1333/Youtube

"Het was fantastisch - zei een lid van de crew - we stonden op het punt te vertrekken, maar toen begonnen de pinguïns eruit te komen. We hopen dat ze een kans krijgen om te overleven". De ter plaatse aanwezige filmmakers hebben in feite de levens gered van tientallen dieren in gevaar, een daad die hen, gezien de kritieke situatie waarin de meest kwetsbare ecosystemen van onze planeet zich bevinden, op zijn minst gepast leek. Dit is de reden waarom velen, die commentaar gaven op wat er gebeurde, hun dankbaarheid en solidariteit uitspraken met de mensen die die beslissing moesten nemen, zelfs als het in strijd was met de ethische principes van hun werk. 

Mark 1333/Youtube

Mark 1333/Youtube

Er waren echter mensen die zeiden dat ze geschokt en verontrust waren, met het argument dat de natuur haar gang moest gaan. Het is natuurlijk gemakkelijk om zoiets te zeggen als je niet voor zo'n scène staat. Wat vind jij? Zou jij hebben gehandeld als de groep of zou je de regel van niet tussenkomen hebben gerespecteerd? 

Advertisement