Een 75-jarige vrouw sluit het internet af in heel Armenië door een schop: ze was op zoek naar koper - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Een 75-jarige vrouw sluit het internet…
15 mensen hebben groenten en fruit vereeuwigd die er zo vreemd uitzagen dat ze tot leven leken te zijn gekomen Er ontstaat een diep gat in de straat en de gemeente repareert het niet: de bewoners planten er een boom in

Een 75-jarige vrouw sluit het internet af in heel Armenië door een schop: ze was op zoek naar koper

Door Janine
1.921
Advertisement

Soms kunnen zelfs de meest banale gebaren enorme en onverwachte gevolgen hebben voor duizenden mensen dichtbij en ver weg. In de technologische samenleving waarin we leven, gebeurt dit ook, en dit is precies hoe we kunnen samenvatten wat er in Georgië gebeurde dankzij een 75-jarige vrouw. Wat deed ze voor bijzonders? Simpel: met een banale schop heeft ze het internet van een heel land en andere aangrenzende gebieden afgesloten.

We overdrijven dit onwerkelijke feit niet: dit is precies wat er gebeurde vlakbij de hoofdstad Tbilisi toen de vrouw met een schop in de hand in de aarde aan het graven was op zoek naar koper om te verkopen. Blijkbaar heeft ze met haar graafwerkzaamheden de internetverbinding van een enorm groot gebied afgesloten.

Een flinke klap van de schop, die van de oude vrouw die naar koper zocht. Zodra de technici ter plaatse kwamen om de storing te verifiëren, realiseerden ze zich onmiddellijk de ernst van de situatie. De vrouw had echter niet opzettelijk gehandeld, had geen medeplichtige en voerde ook een handeling uit die op die plaatsen niet ongewoon is. Het is zeker niet de eerste keer dat er een poging wordt gedaan om koper van kabels te verwijderen en vervolgens door te verkopen.

Een praktijk die echter zeker niet legaal is. De 75-jarige werd in feite gearresteerd en vastgehouden door de politie, hoewel de politie haar vervolgens vrijliet in afwachting van haar proces. Ondertussen heeft de schade aan de glasvezelkabel de verbinding gedurende 5 uur onderbroken, niet alleen in Armenië, maar ook in sommige delen van Georgië en Azerbeidzjan. Ze wordt beschuldigd van beschadiging van andermans bezit.

Het is niet duidelijk hoe het mogelijk was dat zo'n belangrijke kabel, die diensten levert aan zoveel mensen, ook zo gemakkelijk beschadigd kon worden. Misschien was het bijzonder blootgesteld als gevolg van eerdere schade aan de beveiligingen, misschien als gevolg van weersinvloeden; deze vrouw heeft zeker, zij het onbewust, een enorm collectief ongemak veroorzaakt. Een nogal merkwaardig feit, dat de wereld alle kwetsbaarheid van structuren en diensten heeft laten zien die we vaak bijna als vanzelfsprekend beschouwen en zonder welke alles, of bijna, stopt. 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt