Hebben religieuze mensen meer moraal dan niet-gelovigen? Een studie weerlegt dit vooroordeel

Janine image
door Janine

09 Maart 2021

Hebben religieuze mensen meer moraal dan niet-gelovigen? Een studie weerlegt dit vooroordeel
Advertisement

Het verband tussen religiositeit en moraal is veel vanzelfsprekender dan je denkt. De geschiedenis heeft ons vaak geleerd dat het geloven in het bestaan ​​van een hogere macht ertoe kan bijdragen dat mensen op de een of andere manier trouwer zijn aan strikte ethische regels, en misschien minder geneigd zijn om ze te overtreden met ongepast gedrag.

Maar zijn we er zeker van dat dit altijd het geval is? Zou iemand die niet gelooft werkelijk een immoreler persoon zijn? Zoals vaak gebeurt wanneer stereotypen worden gecreëerd die moeilijk te overwinnen zijn, is het antwoord verre van vanzelfsprekend. Bij deze interessante vragen kan een studie die in Plos One is gepubliceerd ons echter helpen. Wat hebben de experts gevonden? Simpel: dat niet geloven in een god helemaal niet betekent dat je een persoon bent zonder moraal. Integendeel: er is geen verband tussen religiositeit en goed gedrag.

via Plos One

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Atheïst als synoniem voor immoreel is misschien wel een van de grootste stereotypen in de geschiedenis. Denk er maar eens over na: deze visie, die zeker geen rekening houdt met individuele gevallen en verschillende facetten, is nogal transversaal, van cultuur naar cultuur, maar ook diepgeworteld. Toch is het inderdaad een verkeerde overtuiging. Dit werd aangetoond door onderzoek uitgevoerd door Tomas Stahl van de Universiteit van Illinois in Chicago.

De geleerde heeft besloten de relatie tussen religiositeit en moraliteit te onderzoeken. Door middel van vier analyses uitgevoerd op meer dan 4.600 mensen, zowel atheïsten als theïsten in de Verenigde Staten en Zweden, onderzocht hij alle verbanden tussen religieuze overtuigingen en ethische waarden grondig. "Mensen die niet in God geloven, hebben een nauwkeurig moreel kompas - legde hij uit - ze delen veel van de zorgen van degenen die gelovig zijn".

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Woorden die op zichzelf voldoende zijn om de vragen van het onderzoek te beantwoorden. Toch zijn vooroordelen tegenover degenen die verklaren niet te geloven nog steeds wijdverbreid en goed ingeburgerd, zoals uit deze studie bleek, in combinatie met de resultaten van andere peilingen.

Door verschillende ethische grondslagen (zorg, schade, eerlijkheid, bedrog, loyaliteit, verraad, autoriteit, ondermijning, heiligheid, degradatie) waren de deelnemers in staat om hun oordelen te uiten, waarbij ze verschillende situaties goedkeurden of niet. Religiositeit was daarom geenszins verbonden met correcter gedrag, en hetzelfde gold voor atheïsme met meer amoreel gedrag.

Pixy

Pixy

"Het is waarschijnlijk dat het negatieve stereotype van atheïsten als immorele mensen - vervolgde Stahl - kan voortkomen uit het feit dat ze minder dan religieuzen geneigd zijn om respect voor de autoriteiten te hebben, maar elke situatie moet geval per geval worden beoordeeld". Over het algemeen zijn, zoals gezegd, de resultaten van de studie van degenen die geen precieze en sterke moraal geloven, minstens zo geldig als die van gelovigen. "Atheïst zijn - concludeerde de onderzoeker - betekent simpelweg niet in een religie geloven, en het betekent niet dat deze mensen geen positieve overtuigingen, regels en wetten hebben".

Kortom: een heel interessant perspectief, dat aan veel vooroordelen enige geloofwaardigheid ontneemt, en dat ons uitnodigt om een ​​persoon te beoordelen op basis van wat hij doet, niet op basis van wat hij wel of niet gelooft. Wat vind jij? Ben je het eens met dit onderzoek?

Advertisement