Elke dag verwijdert deze verlamde man het plastic uit de rivieren: een foto veranderde zijn leven

Janine image
door Janine

21 Maart 2021

Elke dag verwijdert deze verlamde man het plastic uit de rivieren: een foto veranderde zijn leven
Advertisement

Een simpele foto was genoeg om het leven van de hoofdrolspeler in ons verhaal te veranderen. We overdrijven niet, want dat is precies wat er gebeurde met Rajappan, een 69-jarige Indiër naar wie het leven niet altijd glimlachte.

Op 5-jarige leeftijd raakte deze door polio getroffen man verlamd. Niets belette hem echter zijn leven voort te zetten en een even belangrijke als moeizame missie uit te voeren: de waterwegen in het gebied waar hij woont schoonmaken van plastic afval. Juist tijdens deze activiteit heeft een jonge fotograaf hem vereeuwigd, en vanaf dat moment is niets meer hetzelfde.

via Nandu KS/Facebook

Advertisement
Nandu Ks/Facebook

Nandu Ks/Facebook

De foto is er een die voorbestemd is om geschiedenis te schrijven vanwege de zeer sterke boodschap die hij bevat. Nandu KS, fotograaf voor Pro Media, was op zoek naar een verhaal om te vertellen en blijkbaar vond hij wat hij zocht.

Bij een brug aangekomen, keek de jongeman omlaag naar de rivier en zag Rajappan daar onderdoor passeren, op zijn boot vol met plastic afval. Een klik was genoeg om het leven van deze gehandicapte bejaarde te veranderen. Het beeld, dat een groot effect had, vooral vanwege het verhaal dat het met zich meebrengt, ging snel de wereld rond en bereikte de aandacht van het publiek.

Advertisement
Nandu KS/Facebook

Nandu KS/Facebook

Rajappan verzamelt al jaren flessen, restjes, puin en alles wat zijn rivier met plastic vervuilt om in zijn levensonderhoud te voorzien. Een activiteit die niet gemakkelijk is, omdat hij verlamd is en niet meer zo jong. Op de foto die Nandu van hem maakte, glimlacht hij echter zelfverzekerd, en die glimlach van hem is een element dat de scène nog fascinerender maakt.

"Ik zag mensen flessen naar hem gooien in de rivier - zei de fotograaf - hij verzamelde ze, vulde zijn boot met plastic en bleef glimlachen". Voor een paar cent per dag, genoeg geld om eten te kopen, was Rajappan daar om zijn plicht te doen.

Nandu KS/Facebook

Nandu KS/Facebook

"Iemand moet het afval uit het rivierwater opruimen - zei de gewillige Indiër - ik doe wat ik kan". Met een ontwapenende eenvoud drukt die foto meer dan duizend woorden een krachtige boodschap van toewijding en inzet uit, die verder gaat dan alle tegenslagen en een ieder van ons kan inspireren.

Nandu's foto werd openbaar, en de Indiase premier prees Rajappan zelfs publiekelijk, waardoor hij nog beroemder werd. Op dat punt aangekomen liet de hulp niet lang op zich wachten. Niet alleen heeft de gehandicapte 69-jarige de steun van de Verenigde Naties gekregen, maar ook die van vele medeburgers, die zijn begonnen hem geschenken te sturen als teken van dankbaarheid voor wat hij doet.

Pro media/Youtube

Pro media/Youtube

Een van de belangrijkste, die van een zakenman die de man een nieuwe motorboot gaf, en die van een bedrijf dat Rajappan een gemotoriseerde rolstoel gaf. En bovendien staat een nieuw huis op de planning waarin deze man veilig kan gaan wonen.

Kortom, die foto was een echte vonk die een vlam van solidariteit ontstak en licht wierp op een ongelooflijke realiteit als die van Rajappan. Geen twijfel mogelijk: een toevallige ontmoeting kan soms echt alles veranderen.

Advertisement