Frankrijk heeft de effecten van kernproeven in Polynesië verwaarloosd: een studie spreekt van meer dan 100.000 besmettingen

Janine image
door Janine

13 Maart 2021

Frankrijk heeft de effecten van kernproeven in Polynesië verwaarloosd: een studie spreekt van meer dan 100.000 besmettingen
Advertisement

Ongeveer 190 nucleaire experimenten, zeer gewelddadige ondergrondse en atmosferische explosies, in een tijdsbestek van dertig jaar. Dit is wat Frankrijk heeft uitgevoerd in Mururoa, het Polynesische koraalatol, theater van ijverige en voortdurende experimenten met bommen die in de meeste gevallen veel krachtiger waren dan de bommen die de Verenigde Staten tijdens de Tweede Wereldoorlog op Hiroshima en Nagasaki lieten vallen.

Een testprogramma dat niet zonder gevolgen bleef. Wat er van 1966 tot 1996 in Frans-Polynesië gebeurde, veroorzaakte in feite een echte "giftige erfenis", bestaande uit tragische gevolgen voor de gezondheid van alle lokale mensen die in de loop der jaren zijn blootgesteld aan de straling van de explosies. Een gebeurtenis die jarenlang grotendeels geheim was en waarover nu zeer belangrijke onthullingen naar buiten zijn gekomen die de scenario's kunnen veranderen. Frankrijk heeft het gevaar namelijk onderschat en meer dan 100.000 mensen veroordeeld tot een gruwelijk lot van ziekte en lijden.

via The Guardian

Advertisement
Pierre J/Flickr

Pierre J/Flickr

De studie is er een die bedoeld is om een ​​historisch keerpunt te markeren. Volgens onderzoek uitgevoerd door Disclose, een onderzoeksjournalistieke organisatie, het collectief Interprt en het Program for Science & Global Security van de Universiteit in Princeton, zou Frankrijk de omvang op het atol sterk hebben onderschat. Met andere woorden, tijdens de kernproeven werd helemaal geen rekening gehouden met hun effecten op de bevolking.

Het bereiken van deze conclusies was mogelijk dankzij het zorgvuldige onderzoek van de Mururoa Files, meer dan 2000 pagina's met documenten die tot voor kort door de Franse Defensie geheim waren en die gegevens, kaarten, foto's en details bevatten van alles wat in die jaren op de paradijselijke eilanden van de Stille Oceaan is gebeurd.

Advertisement
Store Norske Leksikon

Store Norske Leksikon

"De staat probeerde de giftige erfenis van die tests te verzwijgen - zei Geoffrey Livolsi, hoofdredacteur van Disclose - dit is de eerste onafhankelijke wetenschappelijke poging om de omvang van de schade te meten en te erkennen dat Franse kernproeven duizenden slachtoffers hebben gemaakt".

Pierre J/Flickr

Pierre J/Flickr

In het bijzonder verwezen de onderzoekers naar de effecten van explosies op oppervlaktes in 1966, 1971 en 1974, waarna de experimenten ondergronds werden "verplaatst". Het aantal mensen dat zonder hun medeweten werd blootgesteld aan gevaarlijke stralingsdoses bedroeg meer dan 100.000, en dit alles zou zeer ernstige gevolgen hebben gehad voor hun gezondheid. Tumoren in verschillende organen van het lichaam, leukemie, cardiovasculaire en oogaandoeningen zouden volgens rapporten deze bevolking lange tijd hebben geteisterd, in een ware vergiftiging.

En voor hen is er nog geen compensatie. Integendeel: zoals in de rapporten staat, hebben de Franse autoriteiten al vele, te veel jaren geprobeerd dit alles te verhullen, bijna alsof ze in daar nooit iets verwoestends hadden veroorzaakt. Helaas was dit niet het geval en dankzij deze schokkende studies en onthullingen zijn er nu veel mensen die, zij het laat, recht zouden kunnen hebben op een erkenning van schadevergoeding.

FRED/Wikimedia

FRED/Wikimedia

In feite zijn er veel mensen die niet over voldoende elementen beschikken om aan te tonen dat ze aan straling zijn blootgesteld. De nieuwe onderzoeken, compleet met onthullingen en nieuwe medische schattingen, lijken echter voorbestemd om de situatie radicaal te veranderen. Dat hopen we van harte.

Advertisement